07:14 16.11.2019

В ОП обговорили низку законопроектів з питань кримінального переслідування учасників АТО / ООС

3 хв читати
В ОП обговорили низку законопроектів з питань кримінального переслідування учасників АТО / ООС

На нараді в Офісі президента обговорили питання розробки законопроектів, які вирішують проблеми кримінального переслідування учасників бойових дій на Донбасі, повідомила прес-служба українського головнокомандувача.

"В Офісі президента відбулася нарада, присвячена обговоренню питань розробки законопроектів, які вирішують проблеми кримінального переслідування добровольців - учасників бойових дій на Донбасі", - сказано в повідомленні.

Зокрема, на нараді порушили питання про встановлення законопроектами правового статусу подій на Донбасі і осіб, які брали в них участь, а також врегулювання питань амністії добровольців.

Зазначається, що дії добровольців та інших військовослужбовців, за які їх судять, діляться на три групи. Перша - це дії людей, які були правильними і законними в умовах бойової обстановки, але розглядаються в судах за законами мирного часу.

"Оскільки не було ні військового, ні надзвичайного стану, справи розглядаються на загальних підставах. Ця проблема вирішується законом, який повинен врегулювати правовий статус цих подій, їх учасників та декриміналізувати дії, які є правильними за законами воєнного часу", - зазначили під час наради.

Друга група - це незначні правопорушення. Для таких випадків необхідно розробити законопроект про амністію. А третя - тяжкі злочини, що караються в умовах як мирного, так і воєнного часу.

Зазначається, що одночасно існує проблема неупередженості слідства і суду при розгляді цього типу справ щодо добровольців.

"Частина справ розглядається не з метою пошуку істини, а заради помсти добровольцям з боку сепаратистські налаштованих місцевих правоохоронців. У таких випадках можна запропонувати зміну територіальної підсудності та підслідності", - сказав доброволець батальйону "Айдар" Євген Дикий.

Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зазначила, що в цих законопроектах слід чітко визначити, хто потраплятиме під амністію, і особливості застосування військового законодавства в мирний час.

Зі свого боку глава цього підкомітету Анатолій Остапенко повідомив, що законопроект №2045-1 про надання офіційного статусу учасника бойових дій членам добровільних формувань вже оброблений для розгляду в другому читанні.

"Частково це вирішить питання надання статусу особам, котрі захищали нашу батьківщину в складі добровольчих об'єднань", - сказав Остапенко.

Глава комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський закликав визначити терміни роботи над законопроектами, які вирішують проблеми кримінального переслідування учасників АТО / ООС.

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Андрій Мамалига зазначив, що часто провадження щодо добровольців розглядаються суддями з Донецької та Луганської областей, які відвідують окуповані території.

"Очікувати від них об'єктивності не доводиться. Тому вирішення цього питання є актуальним. Треба, щоб ці справи розглядалися і розслідувалися за межами Донецької і Луганської областей", - сказав Мамалига.

Представник Служби зовнішньої розвідки Василь Вовк підтримав пропозицію щодо розробки відповідних законопроектів.

"Я готовий приєднатися до цієї роботи", - сказав Вовк.

Глава комітету звільнення політв'язнів, правозахисниця Тетяна Близнюк наголосила на важливості вирішення проблеми раніше судимих добровольців і активістів.

"Люди, яких ми захищаємо, майже всі є ветеранами як з добровольчих підрозділів, так і з підрозділів МВС і ЗСУ. Ситуація кричуща. Дуже важливо збиратися і вирішувати це питання. Люди роками перебувають під вартою. Необхідний більш дієвий контакт з генпрокурором, щоб прокурори могли піти нам назустріч і змінити заходи тим добровольцям, патріотам, які більше двох років перебувають під вартою", - сказала Близнюк.

Адвокати добровольців і громадських активістів передали представнику Генеральної прокуратури України матеріали проваджень, відкритих стосовно їх підзахисних.

Як зазначається, учасники наради вирішили створити робочу групу для підготовки законопроектів, які вирішать проблеми кримінального переслідування добровольців. До її складу увійшли: доброволець Євген Дикий, представник Служби зовнішньої розвідки Василь Вовк, представники Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також громадської організації "Юридична сотня".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА