07:00 17.11.2019

Процес повернення захоплених Росією суден на завершальному етапі

2 хв читати

Процес повернення захоплених Росією в Керченській протоці українських кораблів знаходиться на завершальному етапі, заявив помічник президента України Андрій Єрмак.

Про це повідомляє видання "Новий час", посилаючись на слова помічника президента Єрмака.

"Процес повернення малих броньованих катерів "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксира "Яни Капу", захоплених у минулому листопаді, вже на завершальному етапі", - повідомив він.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

ФСБ характеризувала інцидент як провокацію. Також російська сторона стверджувала, що Київ не повідомив Росію в усталеному порядку про проходження кораблів ВМС України через Керченську протоку.

На думку влади України, РФ порушила Конвенцію ООН з морського права і договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня ухвалив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні конфісковані в ході інциденту українські судна. Також Москва і Київ повинні були до 25 червня надати звіти про інцидент в Керченській протоці. МЗС Росії 25 червня направило до Міжнародного трибуналу з морського права і посольства України ноти з первісною інформацією щодо виконання запропонованих судом тимчасових заходів, щодо звільнення українських моряків і кораблів, затриманих в Керченській протоці.

У РФ 24 українцям, що перебували на суднах, включно з двома співробітниками СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч.3 ст.322 КК РФ ).

24 військових моряки повернулися в Україну 7 вересня в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.

Глава МЗС України Вадим Пристайко 4 листопада заявив, що Київ направив ноту Росії з вимогою вказати координати і час, коли українська сторона може забрати свої кораблі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА