21:03 17.11.2019

У РФ заявили, що ніколи не заперечували можливості повернення Україні трьох військових кораблів, захоплених у Керченській протоці

2 хв читати
У РФ заявили, що ніколи не заперечували можливості повернення Україні трьох військових кораблів, захоплених у Керченській протоці

Російська сторона ніколи не заперечувала, що поверне Україні захоплені рік тому в Керченській протоці українські військові кораблі, заявляють в МЗС РФ.

"Ніколи не заперечували можливості повернення українській стороні суден, які брали участь в організованій у листопаді 2018 року попереднім київським керівництвом провокації поблизу Керченської протоки. Ще в червні поінформували посольство України в Москві про наявні в рамках російського законодавства можливості, які Київ міг би задіяти для звільнення моряків і кораблів", - йдеться в повідомленні, розміщеному в неділю в телеграм-каналі російського зовнішньополітичного відомства.

Раніше в прес-службі прикордонного управління ФСБ Росії в Республіці Крим "Інтерфаксу" повідомили, що "відповідно до досягнутих з українською стороною домовленостей три українських судна – буксир "Яни Капу" й малі броньовані артилерійські катери "Нікополь" і "Бердянськ" - буксируються з порту Керч до погодженого місця передачі українській стороні, яка відбудеться 18 листопада".

У прикордонному відомстві утрималися від будь-яких подробиць, щодо процедури передачі.

Раніше повідомлялося, що три українських буксири, які, за даними ЗМІ, повинні зустріти три кораблі українських ВМС, що передаються Росією після торішнього інциденту в Керченській протоці, до вечора неділі знаходяться в нейтральних водах навпроти південнобережного селища Гаспра (Крим), свідчать дані системи автоматичної ідентифікації суден (AIS).

Місце передачі кораблів офіційно не озвучено, відома тільки дата - 18 листопада. Раніше ЗМІ з посиланням на неназвані джерела називали нейтральні води в районі мису Тарханкут на заході Криму.

Однак, за даними на вечір неділі, українські буксири SAPFIR, TITAN і HAJDAMAKA вже обігнули південний берег Криму, свідчать дані системи AIS.

Таким чином, можна припустити, що зустрічають кораблі рухаються на схід півострова.

Українські ЗМІ 16 листопада повідомили, що пошуково-рятувальний корабель "Сапфір", а також буксири "Титан" і "Гайдамака" вийшли з українських портів, щоб забрати три кораблі, затримані Росією в листопаді 2018 року поблизу Керченської протоки. Так, про це написало одеське видання "Думська", не вказуючи джерел інформації, і "Український мілітарний портал" з посиланням на дані AIS.

Як повідомив у неділю "Інтерфаксу" інформоване джерело в Криму, передача Україні кораблів, затриманих рік тому в Керченській протоці, пройде не в Азовському морі.

"Місце і час узгоджено. Це не Азовське море", - заявив співрозмовник агентства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА