14:19 20.11.2019

Судна, які РФ повернула Україні, своїм ходом не йдуть, росіяни їх "угробили"

2 хв читати
Судна, які РФ повернула Україні, своїм ходом не йдуть, росіяни їх "угробили"

Командувач Військово-Морських сил Збройних сил України адмірал Ігор Воронченко заявляє, що повернуті росіянами українській стороні малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" повністю "угроблені".

"Наразі вони лише підходять до територіальних вод. О 16:00 вони лише підійдуть. Це триває буксирування: швидкість дуже маленька, вони своїм ходом не йдуть. Росіяни їх "угробили": познімали навіть плафони, розетки та унітази. Тож ми ще покажемо усьому світові варварське ставлення росіян до цього", - сказав Воронченко у коментарі "Четвертому каналу" в середу.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися в Україну 7 вересня 2019 року у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

17 листопада захоплені українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі у бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні. У МЗС України заявили, що після повернення суден їх ретельно перевірять і здійснять експертизу, щоб з'ясувати, в якому вони стані та чи було вилучено з них обладнання та документацію.

У відомстві нагадали, що, незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває спір про порушення Росією імунітету трьох військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фінляндія передала Україні партію бойових катерів, 50 українських військових пройдуть навчання на них у Румунії - ЗМІ

Російський флот, імовірно, обмежить операції у східній частині Чорного моря у зв'язку зі зростаючими втратами - британська розвідка

Пріоритетами на "Рамштайн-20" для України є надання систем ППО та ракет до них, ракети дальнього радіусу дії - Міноборони

США не допустять поразки України - глава Пентагону, відкриваючи "Рамштайн-20"

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА