17:49 20.11.2019

Український катер "Нікополь", затриманий РФ рік тому, вже прибув до Очакова

2 хв читати
Український катер "Нікополь", затриманий РФ рік тому, вже прибув до Очакова

Кораблі Військово-Морських сил України, затримані РФ рік тому, почали прибувати до військової гавані м. Очакова Миколаївської області, повідомляє одеське видання "Думская".

"Першим сюди добрався бронекатер "Нікополь". Його буксирував малий розвідувальний корабель "Переяслав". Наразі МБАК (малий броньований артилерійський картер - ІФ) відчепили, і два швидкісних катери типу Willard тягнуть "Нікополь" до військового причалу", - йдеться в повідомленні.

Водночас, за даними ЗМІ, другого бронекатера і буксира "Яни Капу" поки що немає навіть на горизонті, вони підійдуть пізніше.

Українські кораблі зустрічає велика кількість місцевих жителів. Учні та педагоги Очаківської санаторної школи-інтернату розвісили на березі прапор України.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися до України 7 вересня 2019 року у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

17 листопада захоплені українські судна у супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в сторону Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні. У МЗС України заявили, що після повернення суден їх ретельно перевірять і здійснять експертизу, щоб з'ясувати, в якому вони стані та чи було вилучено з них обладнання та документацію.

У Міноборони нагадали, що, незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває спір про порушення Росією імунітету трьох військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях і Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР МО України здійснило низку кібератак по російських об'єктах

У Києві шахраї підробляли листи від військових частин й отримали 1,7 млн грн гуманітарки - Офіс генпрокурора

Найближчої доби в більшості областей України очікуються дощі, місцями з мокрим снігом - Укргідрометцентр

У Мінветеранів мають намір перезавантажити проєкт "Помічник ветерана"

ГУР допомагає РДК і "Свободі Росії" боротися з режимом у РФ - Юсов

Польща і Німеччина 26 березня запустять коаліцію "бронетанкових спроможностей" для України

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА