Події

Столтенберг не коментує інформацію про "послуги" Зеленського Трампу в обмін на особисту зустріч, щоб не ставати частиною внутрішньополітичної дискусії в США

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не коментує факту, який набув розголосу, що умовою особистої зустрічі президента США Дональда Трампа з новим президентом України Володимиром Зеленським, так само як і виділенням військової допомоги Україні, була заява Зеленського про розслідування проти колишнього віце-президента США Джо Байдена і його сина Хантера.

"Якщо я почну відповідати на це, я стану частиною внутрішньої політичної дискусії, і це не те, що я буду робити", - сказав Столтенберг в середу в Брюсселі на прес-конференції після закінчення зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, відповідаючи на питання, чи вважає він "проблематичною чи ні ситуацію, коли союзник (США) намагається використовувати двосторонню військову допомогу Україні для суто внутрішньої політичної мети, що підриває політичні зусилля альянсу в цілому в питанні допомоги країні-партнеру".

Генсек альянсу констатував, що його "головна відповідальність - це гарантувати, що альянс залишається єдиним і продовжує надавати політичну і практичну підтримку Україні". "І ми це робимо, як у рамках НАТО, так і союзники з НАТО надають двосторонньої підтримки. Я ж заохочую їх робити більше, тому що ми солідарні з Україною, і для нас вкрай важливо не визнавати незаконну анексію Криму, допомагати українцям модернізувати їх армію , їх оборонні інститути і продовжувати нашу підтримку. Тому я не буду частиною внутрішньої дискусії в США", - резюмував Столтенберг.

Трохи раніше цього ж дня, 20 листопада, постпред США при Європейському Союзі Гордон Сондланд в ході публічних слухань в Конгресі підтвердив той факт, що розслідування проти Джо Байдена і його сина в Україні мало бути "послугою" в обмін на зустріч Трампа і Зеленського.

"Я знаю, що члени цього комітету часто формулювали ці складні питання в одне просте: "Чи мала місце послуга за послугу?". Як я раніше говорив, щодо телефонної розмови в Білому домі (розмова Трампа і Зеленського телефоном - ІФ) і зустріччю (лідерів - ІФ) в Білому домі, відповідь - так", - сказав він.

Це вважається важливою заявою, позаяк конгресмени-демократи наполягають на тому, що Трамп поставив подальші відносини з Україною в залежність від того, чи виконає Київ його вимоги з розслідування. На думку демократів, президент зловживав своїми повноваженнями, оскільки використовував своє службове положення у власних інтересах - для боротьби проти політичного суперника.

Джо Байден - учасник праймеріз Демократичної партії. Передбачається, що у нього непогані шанси на те, щоб стати кандидатом в президенти від демократів на виборах 2020 року. На цих виборах Трамп має намір домагатися переобрання.

Сондланд на слуханнях також заявив, що "ніколи не отримував зрозумілої відповіді" на питання, чому була свого часу заморожена американська військова допомога Україні.

Американський постпред також заявив членам палати представників про те, що він разом з главою Міненерго США Ріком Перрі та колишнім спецпредставником США з питань України Куртом Волкером "працювали разом з паном Руді Джуліані над питаннями, пов'язаними з Україною, за прямим дорученням президента Сполучених Штатів".

Минулого тижня стартували публічні слухання в рамках процедури з імпічменту Трампа.

Демократи почали процедуру імпічменту щодо президента 24 вересня 2019 року після того, як американський інформатор висловив стурбованість у зв'язку з телефонною розмовою Трампа з українським лідером Володимиром Зеленським, яка мала місце 25 липня цього року. В ході розмови Трамп закликав Зеленського почати розслідування стосовно Джо Байдена і його сина Хантера, а також щодо передбачуваного втручання в американські вибори 2016 року з території України.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ