Події

Союзники в НАТО вітають повернення РФ Україні захоплених суден

Союзники в НАТО вітають факт повернення російською стороною захоплених раніше українських суден і вважають, що це - крок у правильному напрямку напередодні зустрічі в "нормандському форматі" (Україна, Франція, Німеччина і РФ).

Таку позицію країн-членів НАТО озвучив в середу в Брюсселі після закінчення засідання міністрів закордонних справ союзних країн генеральний секретар Північно-Атлантичного альянсу Єнс Столтенберг. "Ми вітаємо той факт, що Росія нарешті повернула українські судна, які вона захопила в листопаді минулого року. Це те, що ухвалив Міжнародний трибунал з морського права", - констатував він.

За словами Столтенберга, союзники вважають, що це - "крок у правильному напрямку напередодні зустрічі в" нормандському форматі, яка відбудеться в наступному місяці".

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня ухвалив, що РФ повинна звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч.3 ст.322 КК РФ). Вони повернулися до України 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.

17 листопада захоплені українські судна в супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в сторону Чорного моря, а 18 листопада передані українській стороні. У МЗС України заявили, що після повернення суден буде здійснена їх ретельна перевірка і експертиза для з'ясування, в якому вони стані і чи було вилучено з них обладнання і документація.

У відомстві нагадали, що, незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває суперечка щодо порушення Росією імунітетів трьох військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання в справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ