20:48 20.11.2019

Союзники в НАТО вітають повернення РФ Україні захоплених суден

2 хв читати
Союзники в НАТО вітають повернення РФ Україні захоплених суден

Союзники в НАТО вітають факт повернення російською стороною захоплених раніше українських суден і вважають, що це - крок у правильному напрямку напередодні зустрічі в "нормандському форматі" (Україна, Франція, Німеччина і РФ).

Таку позицію країн-членів НАТО озвучив в середу в Брюсселі після закінчення засідання міністрів закордонних справ союзних країн генеральний секретар Північно-Атлантичного альянсу Єнс Столтенберг. "Ми вітаємо той факт, що Росія нарешті повернула українські судна, які вона захопила в листопаді минулого року. Це те, що ухвалив Міжнародний трибунал з морського права", - констатував він.

За словами Столтенберга, союзники вважають, що це - "крок у правильному напрямку напередодні зустрічі в" нормандському форматі, яка відбудеться в наступному місяці".

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня ухвалив, що РФ повинна звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч.3 ст.322 КК РФ). Вони повернулися до України 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.

17 листопада захоплені українські судна в супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в сторону Чорного моря, а 18 листопада передані українській стороні. У МЗС України заявили, що після повернення суден буде здійснена їх ретельна перевірка і експертиза для з'ясування, в якому вони стані і чи було вилучено з них обладнання і документація.

У відомстві нагадали, що, незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває суперечка щодо порушення Росією імунітетів трьох військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН 21 листопада проведе слухання в справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

Армія РФ за добу завдала 348 ударів по 14-ти населених пунктах Запорізької області

Авіація Сил оборони за добу атакувала дев’ять районів розташування військ РФ

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА