07:49 21.11.2019

Зеленський про можливе використання повернутих РФ кораблів у "справі Порошенка": дуже серйозне питання, але давайте про щось говорити, коли є конкретика і справа

2 хв читати
Зеленський про можливе використання повернутих РФ кораблів у "справі Порошенка": дуже серйозне питання, але давайте про щось говорити, коли є конкретика і справа

Президент України Володимир Зеленський вважає, що говорити про можливе використання повернутих Російською Федерацією трьох затриманих рік тому українських військових кораблів у "справі Порошенка" можна тільки тоді, коли буде конкретна кримінальна справа і конкретні деталі.

"Складно зараз говорити на цю тему, правда. Дуже серйозна справа, тому, якщо можна, давайте зробимо паузу. Будуть усі деталі, буде реальна справа ... Жодної справи ми не приховуємо від суспільства, але коли вона готова, щоб не просто зараз займатися популізмом", - сказав він на брифінгу в середу вночі в Очакові після огляду повернутих РФ кораблів, відповідаючи на питання про те, чи можуть ці судна бути використані як речові докази в "справі Порошенка".

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

У ФСБ РФ характеризували інцидент як провокацію. Також російська сторона стверджувала, що Київ не повідомив Росію в установленому порядку щодо проходу кораблів ВМС України через Керченську протоку.

На думку влади України, РФ порушила Конвенцію ООН з морського права і договір між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня ухвалив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні конфісковані в ході інциденту українські судна.

У Росії 24 українцям, що перебували на суднах, включно з двома співробітниками СБУ, пред'явлено звинувачення в "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або з застосуванням насильства чи загрози його застосування" (ч.3 ст.322 КК РФ).

Усі 24 військових моряки повернулися в Україну 7 вересня в рамках взаємного звільнення України і РФ утримуваних осіб.

Пізніше директор Держбюро розслідувань України Роман Труба заявив про намір отримати свідчення всіх моряків у рамках розслідування кримінального провадження, яке стосується можливого вчинення кримінального правопорушення посадовими особами під час переходу кораблів ВМС через Керченську протоку.

11 листопада Труба підкреслив, що в ДБР немає кримінальних проваджень щодо моряків за перетин Керченської протоки, а їх допитують, щоб встановити наявність можливих правопорушень в діях тодішнього керівництва України.

Як пояснив Труба, ДБР з'ясовує, "чи навмисне керівництво держави спрямувало наших моряків в Керченську протоку, розуміючи, зокрема, високу ймовірність того, що вони потраплять у полон".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА