21:01 21.11.2019

Новорічні та Різдвяні свята у Києві обійдуться бюджету у понад 9 млн грн - КМДА

5 хв читати
Новорічні та Різдвяні свята у Києві обійдуться бюджету у понад 9 млн грн - КМДА

Київська міська державна адміністрація (КМДА) виділила на святкування Різдва та Нового року в столиці понад 9 млн грн.

"Загалом на святкування новорічних та Різдвяних свят буде використано понад 9 млн 350 тис. грн, із яких основними є витрати на квитки для всіх школярів міста Києва та для всіх соціально незахищених дітей", - сказала директор департаменту культури КМДА Діана Попова під час прес-конференції у Києві у четвер.

Водночас засновник проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький повідомив, що темою новорічних свят у Києві цього року будуть "Лускунчик" і "полтавська іграшка". "Цього року у нас дві тематики. Ми завжди продовжуємо українську тему. Якщо ви пам'ятаєте, це була "яворівська іграшка", Марія Примаченко... тепер Опішня, "полтавська іграшка"... Ми завжди також підтримували європейську тему. І друга тема класична - "Лускунчик", - сказав він, додавши, що всі декорації на святкуваннях будуть у білому, золотому та червоному кольорах.

Добруцький повідомив, що цього року заплановано вдвічі більше заходів, ніж минулого року: 21 - на Софійській площі та 20 - на Контрактовій.

Він також розкрив деталі про ялинку, яку встановлять цього року на Софійській площі: "Розпочнемо монтаж ялинки 5 грудня, 12 - маємо завершити... Висота - 30 метрів, вартість іграшок та ілюмінації - 2 млн 700 тис грн". За словами Добруцького, ялинка буде збірною, а гілки привезуть із Вінницької та Житомирської областей.

Він наголосив, що вже два роки поспіль організатори враховують побажання громадськості та не зрізують столітні дерева, гілки беруть із лісництв, які проріджують свої посадки.

У свою чергу заступник голови КМДА Валентин Мондриївський повідомив, що святкування Нового року та Різдва у Києві стартує 14 грудня, а основними локаціями є Софійська та Контрактова площі у Києві. За його словами, КМДА звертає особливу увагу на доступ до локацій людей із обмеженими можливостями. "Ми враховуємо обов'язково насамперед таку потребу, і всі підходи, виходи або організація якихось активностей на локаціях розглядатиметься з можливістю доступу туди людей із додатковими потребами", - наголосив заступник голови КМДА.

Він також поінформував, що в новорічну ніч у Києві працюватиме фунікулер, який забезпечить зручне переміщення між Софійською та Контрактовою площами.

Мондриївський нагадав, що КМДА забороняє у період свят запуск феєрверків і використання піротехніки у зв'язку з ситуацією на сході України та виступає категорично проти продажу на локаціях алкоголю.

Діана Попова звернула увагу на те, що питання безпеки під час свят у столиці стоїть дуже гостро і що в КМДА пильно стежать за цим, особливо з огляду на те, що торік на новорічному ярмарку у Львові спалахнуло полум'я. За її словами, КМДА поспілкувалася з усіма організаторами, щоб звернути особливо пильну увагу на використання скрапленого газу під час ярмарків. У цьому контексті засновник проекту Folk Ukraine повідомив про укладення договору з Муніципальною вартою про охорону обох об'єктів. "Тому ми сподіваємося, що буде більше порядку. Вони працюватимуть за двома напрямами - і охорона порядку, і стихійна торгівля", - наголосив він.

Попова повідомила, що тоді як Софійська площа буде "європейською візиткою" Києва, на Контрактовій популяризують українські традиції, а вже 19 грудня, традиційно, ялинки "засвітяться" в усіх десяти районах міста.

"Важливою для нас є соціальна складова, адже щороку ми звертаємо дуже багато уваги на те, щоб усі, хто потребує нашої опіки та допомоги, отримали її... Це не лише інклюзивність, про яку вже було сказано... але також і всі незахищені верстви населення, особливо діти - усі мають отримати свою часточку щастя і свої подарунки, адже Новий рік і Різдво - це час чудес, і ми всі працюємо над тим, щоб усі діти Києва, незалежно від того, в яких умовах вони живуть, отримали свою частку новорічного дива", - сказала Попова. Зокрема, за її словами, напередодні Дня святого Миколая 18 грудня в Київському муніципальному театрі опери і балету для дітей та юнацтва традиційно відбудеться свято для дітей з особливими потребами, де покажуть постановку казки "Фабрика Санти".

Вона наголосила, що святкування відбудуться також в київських театрах і музеях. Наприклад, музей Булгакова поставить імпрезу "Рукописи горять", в Музеї історії Києва відбуватимуться екскурсії за участю святкових персонажів.

"Біля нового пішохідно-велосипедного мосту та Арки дружби народів з'явилася нова локація, яку прикрасять по-різдвяному. Уперше там відбуватиметься "Сніг-фест", проект якого став переможцем громадського бюджету. Там будуть дуже цікаві спортивно-розважальні гірки. Обіцяють гірку, висота якої сягне п'ятиповерхового будинку, а довжина - половини футбольного поля", - зазначила Попова.

Добруцький розповів і про новації на святкуванні Різдва і Нового року в Києві цього року.

За його словами, в зоні святкувань на Софійській площі буде інформаційне бюро, де розмістяться організатори, медпункт і волонтери, які надаватимуть інформацію англійською та німецькою мовами, побільшає (до п'яти) теплих зон із дерев'яною підлогою.

"Уперше навколо пам'ятника Богдану Хмельницькому буде експрес, який безкоштовно кататиме дітей. Ми давно чекали, що зможемо фінансово осилити це, і цього року нам допомогли спонсори, і ми можемо це зробити", - зазначив він.

На Софійській площі буде великий павільйон з інтерактивним куточком, в якому можна буде довідатися про історію Санта Клауса, а на Контрактовій площі облаштують нову велику ковзанку, оточену "теплими" зонами.

Організатори обіцяють на Контрактовій - нон-стоп фестиваль ді-джеїв України, багато ілюмінації на будівлях, зокрема на Гостиному дворі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА