19:48 21.11.2019

Шанувальники французького вина в усьому світі відзначають День нового божоле

2 хв читати
Шанувальники французького вина в усьому світі відзначають День нового божоле

Відоме гасло "новий божоле прибув" звучить за традицією в третій четвер листопада у Франції і в інших частинах світу, де живуть любителі цього сорту молодого французького вина.

Слава молодого вина, випущеного в продаж одразу після виготовлення - винификації - вийшла далеко за межі Франції, де його появу цього дня святкують з 1985 року.

Саме найменування "нового божоле" визнано з 1951 року, але дата виходу в продаж цього емблематичного вина відтоді змінювалася, поки через низку комерційних причин не вибрали третій четвер листопада.

У той час як День божоле все ширше відзначається за кордоном, зокрема, в Японії і Китаї, на батьківщині вина, стверджують багато французьких ЗМІ, традиція, яка знаменувалася аж до останніх десятиліть минулого століття спеціальними днями в ресторанах і кафе, танцями під знаменитий акордеон мюзет, пізньої, часом до півночі, торгівлею новим божоле, помітно сходить нанівець.

Проте, свято нового божоле не забуте, пляшки з цим неблагородним, але обов'язковим у такий день вином заповнюють полиці, стоять у ящиках в проходах магазинів за ціною від 4 до 10 євро, і, нехай не всі, але багато покупців приходять до каси хоча б з однією пляшкою, бо "це святе", як сказав кореспонденту "Інтерфаксу" один із відвідувачів супермаркету.

Але падіння інтересу до зазвичай грубуватого, не для кожного шлунку вина, виразилося в останні роки в помітному поліпшенні його якості, над якою невтомно працюють винороби одного з наймальовничіших куточків Франції, розташованого на сході країни, на північ від Ліона.

"Більше немає аромату банана!", - заявляють вони про характеристики своєї продукції, маючи на увазі характерний банановий запах незрілих вин-перваків, яким вони часто зобов'язані процесу зброджування цілісних ягід червоного винограду.

"Цього року аромати чорних ягід, квітів. Часи банана пройшли. Це був штучний спосіб на потребу тодішніх клієнтів, що і робили виробники. Тепер робиться справжнє вино", - наводить видання Lyonmag слова місцевого виноторговця Ахмада Фазелі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА