22:21 21.11.2019

Розгляд поданої 20 листопада апеляції на вирок Марківу очікується навесні 2020 року

2 хв читати
Розгляд поданої 20 листопада апеляції на вирок Марківу очікується навесні 2020 року

Навесні 2020 року очікується розгляд Апеляційним судом округу Ломбардія апеляційної скарги, поданої Україною 20 листопада на рішення суду міста Павія від 12 липня 2019 року, яким військовослужбовець Національної гвардії України Віталій Марків був визнаний винним у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі і засуджений до 24 років позбавлення волі.

"Україна глибоко розчарована вироком суду міста Павія, який вражає несправедливістю і порушенням основних правових принципів, за якими засуджено Віталія Марківа. Крім того, Україна вважає, що прийняття до розгляду цивільного позову проти України в національному суді Італійської Республіки порушує принципи міжнародного права, зокрема, юрисдикційний імунітет держави, заснований на суверенітеті і рівності держав", - йдеться в повідомленні Офісу президента України в Телеграм-каналі в четвер.

Українська держава висловлює готовність застосувати всі правові засоби для забезпечення справедливості для Віталія Марківа і сподівається, що Італія буде залишатися непохитною в дотриманні верховенства права, підкреслили в Офісі президента Володимира Зеленського.

Як повідомлялося, нацгвардієць Марків, який має подвійне громадянство України і Італії, був затриманий в Італії 30 червня 2017 року за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно аргументів сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював злочину вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб поблизу фабрики Zeus Ceramica, а ті, в свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисного вбивства італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

24 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, в ході якої співрозмовники обговорили і вирок суду Марківу.

Глава української держави запропонував правову допомогу Україні в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив стурбованість невиправдано жорстким рішенням суду і підкреслив важливість неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

24 вересня, під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку, Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з'ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої обвинувачують Марківа. Президент України зазначив, що очікує всебічного і об'єктивного розгляду справи Марківа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА