20:37 22.11.2019

Україна упродовж півроку має подати свій меморандум у справі про захоплення кораблів і моряків у Керченській протоці

3 хв читати
Україна упродовж півроку має подати свій меморандум у справі про захоплення кораблів і моряків у Керченській протоці

Українська сторона отримала перший процедурний наказ Арбітражного трибуналу у справі про захоплення російською стороною українських моряків і суден у Керченській протоці в 2018 році і тепер упродовж шести місяців повинна представити свій меморандум у справі, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Лана Зеркаль.

"Згідно із розкладом, ми повинні представити свій Меморандум протягом 6 місяців, але ніхто не заважає нам підготувати і подати його раніше. І з моменту подачі нами Меморандуму у росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатися своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції .... при цьому у нас є право прокоментувати заперечення росіян і звернутися до Арбітражу з проханням їх відхилити. Наша позиція полягає в тому, що вирішити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо", - написала Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

За її словами, наказом затверджено правила призначення, регламент і графік роботи Арбітражу.

Заступник міністра також повідомила, що з поточного дня справа називається "Суперечка про затримання трьох українських військово-морських кораблів і членів їх екіпажів".

"Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не тільки порушення Росією норм міжнародного права, а й відобразити, що ця суперечка стосується наших моряків, які провели 9 місяців у в'язниці. І Арбітраж нас почув", - прокоментувала Зеркаль.

За її словами, Арбітраж повинен визначити, чи дійсно є підстави для поділу процесу на дві стадії (юрисдикційну і по суті), і прийме рішення про подальші стадії розгляду справи. "У разі прийняття рішення про розподіл процесу на 2 стадії ми отримаємо 3 місяці на підготовку відповіді на російські заперечення. Якщо розподілу не відбудеться, то росіяни будуть змушені подати свій контр-меморандум протягом 6 місяців з дати винесення Арбітражем рішення про відхилення розгляду попередніх заперечень РФ на юрисдикційній стадії", - розповіла заступник голови МЗС України.

"Це справа не буде дуже швидкою, але впевнена, що за гідність і свободу потрібно боротися до кінця. Метою є визнання РФ країною, що порушує військові імунітети, і отримання належної компенсації", - резюмувала Зеркаль.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", які йшли з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН із морського права 25 травня ухвалив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

24 військові моряки повернулися в Україну 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення Україною і РФ утримуваних осіб.

17 листопада українські судна в супроводі російської берегової охорони вийшли з акваторії Керчі в бік Чорного моря, а 18 листопада були передані українській стороні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА