08:34 25.11.2019

Ситуація в Гонконгу ускладнює врегулювання торговельної угоди між США і КНР

2 хв читати
Ситуація в Гонконгу ускладнює врегулювання торговельної угоди між США і КНР

Для президента США Дональда Трампа ситуація в Гонконгу стала чинником, який ускладнює процес вироблення торговельної угоди з Китаєм, пише агентство Dow Jones.

"Ми повинні стояти на одній стороні з Гонконгом, але я також стою на боці президента Сі (голова КНР Сі Цзіньпін - ІФ). Він мій друг і приголомшливий хлопець", - сказав Трамп в інтерв'ю телеканалу Fox News.

Трамп додав: "Ми також знаходимося в процесі укладення найбільшої торговельної угоди в історії, і, якби ми могли її здійснити, було б чудово".

Як повідомлялося, минулого тижня Сенат Конгресу США одноголосно схвалив законопроект "Про права людини і демократії в Гонконзі".

Раніше Палата представників також прийняла аналогічний законопроект, який, у кінцевому підсумку, мав бути підписаний президентом.

Високопоставлений чиновник адміністрації США заявив минулої п'ятниці, що Трамп ще не прийняв остаточного рішення щодо законопроекту, підписання якого викличе вкрай негативну реакцію Пекіна саме тоді, коли торговельні переговори знаходяться на завершальній стадії, зазначає Dow Jones.

Разом з тим учасники переговорів як і раніше розходяться в думках з низки ключових питань, це може зірвати підписання першої фази угоди до кінця року.

Як повідомлялося, глава китайської делегації на переговорах віце-прем'єр Держради КНР Лю Хе запросив своїх американських колег в Пекін для нового раунду переговорів з метою подолання розбіжностей, які мають місце. Водночас, зазначає Dow Jones, малоймовірно, що торгпред США Роберт Лайтхайзер і глава Мінфіну США Стів Мнучін приїдуть до Китаю найближчими днями. Вони хочуть отримати чіткіші гарантії того, що Китай виконає взяті на себе зобов'язання щодо захисту інтелектуальної власності, відмови від примусової передачі технологій американськими компаніями в Китаї і закупівель сільськогосподарської продукції.

Трамп в п'ятницю, торкнувшись гонконгського питання, сказав, що тільки його попередження, зроблене китайському керівнику, утримує Пекін від застосування військової сили для відновлення порядку в Гонконгу.

"Єдина причина, з якої він не йде на це, полягає в тому, що я говорив, що це вплине на нашу торговельну угоду", - заявив американський президент.

У Гонконгу з червня тривають масові протести. Причиною послужив намір влади міста внести зміни в закон про екстрадицію, які дозволили б висилати до країн, що не мають відповідної угоди з Гонконгом, включно з материковим Китаєм, підозрюваних у скоєнні злочинів.

У зв'язку з протестами прийняття цих поправок було відкладено, а потім і скасовано. Однак протестні акції, які супроводжуються зіткненнями демонстрантів з поліцією, тривають з новими вимогами, зокрема, введення в адміністративному районі системи прямих виборів керівництва. Протестувальники також виступають проти жорстоких дій поліції, які супроводжували попередні протестні акції

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА