18:24 25.11.2019

Один із найкращих пляжів Анталії може зникнути через ерозію

2 хв читати
Один із найкращих пляжів Анталії може зникнути через ерозію

Знаменитий турецький пляж Аланія на Середземному морі в Анталії опинився під загрозою зникнення: за десять місяців територія зменшилася на 10 тис. квадратних метрів через ерозію, повідомляє газета Daily Sabah.

"Пляж Аланія в Анталії, позначений блакитним прапором, за останні десять місяців втратив 10 тис. квадратних метрів території через ерозію. Згідно з дослідженням, яке провели вчені у сфері геотехніки університету Акденіз, через активну промислову діяльність зник майже гектар пляжної зони, а берегова лінія відступила приблизно на 19 метрів, тоді як із 1934 року до 2016 року вона скоротилася на 50 метрів", - пише видання.

За словами вченого, стрімкі темпи ерозії пов'язані з розробками каменоломень і піщаних кар'єрів недалеко від пляжу. У результаті такої діяльності природний режим формування узбережжя змінився. Крім того, негативно впливає на пляж Аланія проект щодо створення зони відпочинку Богачай зі штучною водоймою уздовж узбережжя. "За час будівництва рекреаційної зони річка Богачай виносила в нього пісок і гальку, через надмірну концентрацію мінералів ставок зацвів. Ці зміни збіглися за часом зі зростанням темпів ерозії вздовж Аланія", - пише газета.

Як зазначає Daily Sabah із посиланням на звіт професора, берегова ерозія пляжу Аланія призведе до "драматичних наслідків через декілька років, якщо не буде вжито запобіжних заходів", тому необхідно знизити туристичне навантаження на берег. Водночас рішення проблеми зашкодить економіці Анталії.

Громадський пляж Аланія довжиною 7,5 км розташований у західній частині міста Анталія і дуже популярний серед туристів. Уздовж узбережжя простягається парк із турецькими соснами та чагарниками гібіскуса, також пляж оточений численними барами, кафе, нічними клубами та готелями.

Наприкінці 2018 завершилося будівництво набережної в гирлі річки Богачай. Рекреаційна зона примикає до пляжу Аланія, її загальна протяжність більше 1,2 кілометра, на території розмістилися спортивні та дитячі майданчики, а також велосипедна доріжка, поєднана з велотреком набережної Кон’ялти. За словами мера Анталії Мендереса Тюреля, проект Богачай спрямовано на підвищення туристичної привабливості міста.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА