07:24 28.11.2019

Трамп підписав законопроекти щодо ситуації в Гонконгу

2 хв читати
Трамп підписав законопроекти щодо ситуації в Гонконгу

Президент США Дональд Трамп повідомив, що підписав два законопроекти стосовно Гонконгу, раніше представлені двома палатами американського Конгресу.

"Я підписав ці законопроекти з поваги до президента Сі (голова КНР Сі Цзіньпін - ІФ), Китаю і народу Гонконгу. Вони вводяться в дію в надії, що лідери і представники Китаю та Гонконгу зможуть мирно врегулювати розбіжності, що сприятиме загальному довгострокового миру і процвітанню", - йдеться в поширеній заяві Трампа.

Як повідомлялося, Палата представників і Сенат американського Конгресу раніше узгодили і схвалили законопроект "Про права людини і демократії в Гонконгу" на підтримку протестних виступів в місті.

Відповідно до нього держдепартамент повинен не рідше одного разу на рік підтверджувати Конгресу, що Гонконг зберігає достатню автономію, щоб для нього зберігалися пільгові умови для торгівлі зі Сполученими Штатами. Він також передбачає санкції проти влади міста за порушення прав людини.

Другий законопроект забороняє поставки гонконгської поліції засобів, які можуть бути використані для розгону демонстрацій: сльозоточивого та перцевого газів, гумових куль і електрошокерів. Обидва документи були передані на підпис президентові.

Схвалення законопроектів Конгресом викликало рішучий протест в Пекіні.

Заступник міністра закордонних справ Китаю Чжен Цегуан цього тижня викликав посла США в Китаї Террі Бренстеда і заявив йому рішучий протест у зв'язку з прийняттям законопроекту про права людини.

Китайський дипломат наголосив, що "Гонконг - це китайський Гонконг, усі справи Гонконгу стосуються внутрішніх справ Китаю, жодна іноземна держава не має права в них втручатися".

Він зазначив: "Конгрес США відверто втручається у внутрішні справи Китаю, нехтує фактами, перебільшує, потурає і підтримує насильницькі злочини і хаос з боку антикитайських сил, чим грубо порушує міжнародне право і основоположні норми міжнародних відносин. Китайська сторона висловлює в зв'язку з цим глибоке обурення і заявляє протест".

Заступник міністра закликав американську сторону "негайно виправити помилки, щоб зупинити вищезгаданий законопроект про Гонконг і припинити будь-які заяви і втручання в справи Гонконгу і внутрішні справи Китаю".

"В іншому випадку вся відповідальність за наслідки ляже на американську сторону, - попередив Чжен Цзегуан.

Раніше американські ЗМІ повідомляли, що Трамп тривалий час сумнівався в тому, чи слід підписувати законопроекти з побоювань, що це може завдати шкоди переговорам щодо торговельної угоди між США і Китаєм.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА