08:32 28.11.2019

Ідеї співіснування ізраїльської і палестинської держав немає альтернативи

2 хв читати
Ідеї співіснування ізраїльської і палестинської держав немає альтернативи

Ідея співіснування ізраїльської і палестинської держав сьогодні, як ніколи, поставлена під сумнів, визнала глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні, яка зазначила, що керувалася нею протягом своєї кар'єри високого представника ЄС із закордонних справ.

Однак навіть нинішня ситуація не переконала її, що концепція співіснування цих двох держав на Близькому Сході є єдиним надійним рішенням триваючого конфлікту.

"На мою думку, і я в цьому абсолютно переконана, це єдиний шанс гарантувати мир і безпеку в регіоні. Це принципова позиція, яка до того ж спирається на прагматизм. Ніхто не представив альтернативи цьому рішенню, яка б заслуговувала довіри. Багато хто виступає проти нього, але ніхто не запропонував альтернативи, яка була б здатна замінити таке рішення", - заявила Федеріка Могеріні, під час виступу в середу в Страсбурзі на останній для неї на посаді високого представника ЄС сесії Європарламенту.

За її словами, будь-які плани, які не будуть поважати прав та інтересів народів, - і не тільки палестинського або ізраїльського, а народів регіону взагалі - приречені на провал.

"Наша підтримка рішення через співіснування двох держав відповідає міжнародному праву, принципам справедливості і демократії, а також ґрунтується на реалізмі", - сказала глава європейської дипломатії.

ЄС продовжує працювати над таким рішенням навіть у цих складних умовах, додала вона. У Брюсселі вважають, що важливо "дати почути голос реалізму", і Євросоюз не припиняє своїх зусиль, звідки і зайнята ним позиція з останніх подій в регіоні.

"Перш за все, йдеться про (ізраїльські - ІФ) поселення. Ми як і раніше вважаємо, що зміна кордонів має бути результатом прямих переговорів між сторонами на основі кордонів 1967 року. Ізраїльські поселення на окупованих палестинських територіях незаконні згідно з міжнародним правом. Ці поселення - перешкода для миру і загрожують рішенням через співіснування двох держав", - заявила Федеріка Могеріні.

При цьому, зазначила вона, поселення в Східному Єрусалимі піддають загрозі план перетворення міста в столицю двох держав.

"Ми не припиняємо повторювати цю позицію і знову заявили про неї тиждень тому", - нагадала Федеріка Могеріні, підкресливши єдність в ЄС щодо даної позиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА