17:03 28.11.2019

Україні варто провести традиційний перепис замість електронного - експерти

2 хв читати
Україні варто провести традиційний перепис замість електронного - експерти

Україні не варто відмовлятися від традиційного перепису на користь електронного, вважає голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

"Технологічно електронний перепис можна провести. Але не впевнений, що таким шляхом можна отримати всю необхідну нам інформацію. Перепис - це не лише і не стільки про перепис людей, а й про ідентифікацію, етнічний склад, склад сім'ї, формат доходів. Так, технологічно можна змінювати формат багатьох процесів, але не впевнений, що є сенс нині відмовлятися від традиційного перепису", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Бураковський також відзначив, що наявні в реєстрах дані розрізнені, можуть виникнути складнощі й невідповідності між різними базами даних.

"Виникає запитання: наскільки це законно - взяти бази даних, скажімо, мобільних операторів. Друге - наскільки ці бази даних сумісні. У нас багато відкритих даних, але ці дані різної якості", - зазначив він.

Водночас, додав Бураковський, технологічні інновації може бути використано на додачу до традиційних методів перепису для перехресної перевірки.

Схожої думки дотримуються в Центрі економічної стратегії (CES), де вважають, що інформація за підсумками електронного перепису буде менш точною порівняно з традиційною.

"Електронна модель не буде вигідним заощадженням, оскільки в цій ситуації нам слід зробити інвестицію в майбутнє та збирати необхідну інформацію. Адже тільки коли у нас будуть точні дані, ми зможемо проводити правильну державну політику. Новий формат перепису дасть змогу зібрати лише обмежену кількість інформації. Ми не зможемо дізнатись про умови життя людей, міграційні процеси тощо", - зазначив CES у Facebook у четвер.

Як повідомлялося, міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет анонсував електронний перепис у 2019 році замість традиційного в 2020-му. Дані буде зібрано на основі різних реєстрів, зокрема баз даних мобільних операторів. За словами Дубілета, держбюджет-2020 передбачає 1,4 млрд грн на перепис, тоді як раніше анонсувалося 3,4 млрд грн.

Водночас Держстат заявив про пробний перепис населення в грудні цього року як етап підготовки до традиційного наступного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА