08:16 29.11.2019

Верховний суд дав 15 днів на усунення недоліків захисту Дронова, засудженого за смертельну ДТП в центрі Харкова

3 хв читати
Верховний суд дав 15 днів на усунення недоліків захисту Дронова, засудженого за смертельну ДТП в центрі Харкова

Верховний суд залишив без руху касаційну скаргу, подану адвокатом Геннадієм Токаревим, захисником Геннадія Дронова, засудженого на 10 років позбавлення волі за ДТП в центрі Харкова, в результаті якої в жовтні 2017 року загинули 6 осіб.

"Залишити без руху касаційну скаргу захисника Токарева Г.В. і встановити п'ятнадцятиденний термін з дня отримання рішення на усунення зазначених у ній недоліків. У разі невиконання викладених в ухвалі вимог касаційну скаргу буде повернуто особі, яка її подала", - йдеться в ухвалі, винесеній колегією під головуванням Миколи Ковтуновича, опублікованій на сайті єдиного держреєстру судових рішень.

Як зазначено в мотивувальній частині, в касаційній скарзі Токарев вимагав скасувати судові рішення, винесені щодо його підзахисного. Свою вимогу адвокат мотивував тим, що, на його думку, судовий розгляд був неповним, висновки суду не відповідали фактичним обставинам кримінального провадження, оцінка доказів - неправильною, вимоги кримінально-процесуального законодавства - порушено.

При цьому Токарев не конкретизував, які саме порушення допустили суди першої та апеляційної інстанцій при розгляді кримінального провадження стосовно Дронова, як ці порушення вплинули на законність і обґрунтованість винесених судами рішень, і чому вони є підставами для скасування касаційним судом як вироку місцевого суду, так і постанови апеляційного суду.

Крім того, як зазначено в ухвалі, вимоги, викладені Токаревим у скарзі, сформульовані неповно.

Раніше Верховний суд залишив без руху касаційну скаргу, подану адвокатом Юлією Плетньовою, що представляє інтереси іншої засудженої за цю саму ДТП Олени Зайцевої.

Як повідомлялося, увечері 18 жовтня 2017 року на перехресті вул. Сумської та провулку Мечникова в Харкові автомобіль Lexus RX під керуванням 20-річної Олени Зайцевої, рухаючись на заборонний сигнал світлофора, вчинив зіткнення з автомобілем Volkswagen Touareg під керуванням Дронова. Унаслідок зіткнення Lexus вилетів на тротуар і здійснив наїзд на 11 пішоходів, п’ятеро з яких загинули на місці (чотири дівчини і молодий чоловік). Ще одна дівчина померла від отриманих травм у лікарні вранці 26 жовтня. Крім того, внаслідок ДТП постраждала пасажирка Lexus. За фактом ДТП було розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, якщо вони спричинили загибель кількох осіб) КК України.

2 лютого 2018 року обвинувальний акт стосовно Зайцевої та Дронова надійшов до Київського райсуду Харкова.

Під час дебатів держобвинувачення зажадало визнати Зайцеву та Дронова винними за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, внаслідок якого загинуло кілька осіб) КК України і призначити кожному покарання у вигляді позбавлення волі терміном десять років із позбавленням права керувати транспортними засобами на три роки, а цивільні позови постраждалих задовольнити в повному обсязі. Захист Дронова зажадав визнати його невинуватим з огляду на недоведеність складу злочину. Зайцева заявила, що готова нести будь-яке покарання, яке призначить суд. Її захист просив суд під час призначення покарання врахувати пом'якшувальні обставини (розкаяння та добровільне відшкодування збитків).

Матеріали стосовно автошколи, де навчалася Зайцева, було виділено в окреме провадження за ст. 367 (службова недбалість) КК України.

26 лютого 2019 року Київський райсуд Харкова визнав Дронова та Зайцеву винними і засудив обох до максимальних термінів позбавлення волі, передбачених статтею (по десять років), і позбавлення права керувати транспортними засобами на три роки.

14 серпня Харківський апеляційний суд відмовився пом'якшити покарання Олені Зайцевій, обвинуваченій у ДТП, унаслідок якого в жовтні 2017 року загинуло шестеро осіб, і скасувати вирок суду першої інстанції та закрити кримінальне провадження щодо іншого обвинуваченого у смертельній аварії Геннадія Дронова.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА