09:05 03.12.2019

Єврокомісія зажадала від Кіпру прояснити відкликання 26 "золотих" паспортів

2 хв читати
Єврокомісія зажадала від Кіпру прояснити відкликання 26 "золотих" паспортів

Єврокомісія (ЄК) направила владі Кіпру листа, в якому попросила пояснити рішення анулювати громадянство 26 особам, які отримали "золоті" паспорти за інвестиції, повідомляє Reuters з посиланням на документ.

У листі глава департаменту ЄК з питань юстиції Тііна Астола запитує, чи буде Кіпр розслідувати ймовірні злочини, пов'язані з цими паспортами. Крім того, вона цікавиться, як влада має намір боротися з тим, щоб подібне не сталося в майбутньому. Астола попросила надати відповідь до 6 січня 2020 року.

Аналогічний лист Єврокомісія направила владі Мальти: минулого місяця Reuters писав, що інспекція ЄЦБ виявила недоліки в тому, як найбільший мальтійський банк Bank of Valletta перевіряє своїх закордонних клієнтів, які подали заявки на "золоті" паспорти. За даними ЄЦБ, банк реєстрував клієнтів, які подали заявку на паспорт, як громадяни Мальти. ЄК просить владу розповісти, чи було вжитоі якихось заходів після інспекції ЄЦБ.

Про те, що влада Кіпру позбавить громадянства 26 осіб, стало відомо на початку листопада. Повідомлялося, що серед них дев'ять росіян, вісім камбоджійців, п'ятеро китайців, два кенійці, один іранець і один малайзієць.

Влада країни вирішила перевірити всіх, хто отримав "золоті" паспорти до 2018 року, і пообіцяли позбавити їх громадянства, якщо будуть виявлені порушення.

Програма "золотих" паспортів дозволяє отримати громадянство Кіпру в обмін на інвестиції  розміром понад € 2 млн у нерухомість або інші активи. Влада ЄС неодноразово критикувала цю програму, заявляючи, що вона дозволяє отримати паспорти без жорсткої перевірки. У січні 2019 року Єврокомісія випустила попередження про небезпеку таких документів, і згодом Кіпр посилив умови програми: перевірку на благонадійність зробили більш ретельною, а також ввели додатковий внесок  розміром € 150 тис.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА