11:10 03.12.2019

Суд дозволив заарештувати екс-нардепа Жеваго, підозрюваного в розтраті майна банку "Фінанси та кредит", його оголошено в міжнародний розшук

3 хв читати
Суд дозволив заарештувати екс-нардепа Жеваго, підозрюваного в розтраті майна банку "Фінанси та кредит", його оголошено в міжнародний розшук

Слідчий суддя задовольнив клопотання, підтримане прокурором Генеральної прокуратури України, про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою колишньому народному депутату України III-VIII скликань Костянтину Жеваго, якого підозрюють в організації розтрати майна банку "Фінанси та кредит".

Як повідомляється на офіційному сайті Генпрокуратури, підозру нардепу висунуто за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 (організація розтрати чужого майна за попередньою змовою), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

При цьому у відомстві не називають прізвища колишнього парламентарія і назви банку, але згадується кваліфікація підозри, дата її висунення, сума розтрати й інші ознаки вказують, що йдеться саме про Жеваго і банк "Фінанси та кредит", в якому екс-нардеп є бенефіціарним власником.

"У зв’язку із систематичною неявкою до органу досудового розслідування його оголошено у міжнародний розшук та слідчим суддею надано дозвіл на його затримання. Зазначена ухвала суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою є підставою для затримання підозрюваного за межами України та видачі такої особи компетентним органам України", - повідомляє Генпрокуратура.

Як повідомлялося, Державне бюро розслідувань (ДБР) 27 вересня заочно повідомило про підозру Жеваго в причетності до розкрадання коштів банку "Фінанси та кредит" на суму 2,5 млрд грн.

Під час досудового розслідування було встановлено, що офшорна компанія в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках, згодом між банком "Фінанси та кредит" і іноземними банками було укладено договір застави на суму понад $113 млн, український банк виступив поручителем. У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку "Фінанси і кредит" ті самі $113 млн. Заставу іноземні банки списали відразу після того, як банк "Фінанси та кредит" було визнано неплатоспроможним. Слідство встановило, що кошти, одержані за дорученням банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать Жеваго.

Раніше в рамках розслідування було повідомлено про підозру двом топ-менеджерам цієї фінустанови. У двох кримінальних провадженнях повідомлено про підозру також сімом колишнім посадовцям банку, четверо з яких наразі перебувають у міжнародному і державному розшуку.

Національний банк України 17 грудня 2015 року за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ухвалив постанову №898 про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ "Банк "Фінанси та кредит", бенефіціаром якого виступає народний депутат Верховної Ради VIII скликання і виконавчий директор гірничорудної компанії Ferrexpo Костянтин Жеваго. Крім того, Нацбанк має намір відсудити у Жеваго заставу рефінансування "Фінанси та кредит", яким стало фінансове поручительство в розмірі 1,45 млрд грн.

Банк "Фінанси та кредит" було засновано в 1990 році. Жеваго залишається власником однойменної фінансово-промислової групи "Фінанси та кредит".

На позачергових парламентських виборах 21 липня Жеваго, який був народним депутатом із 1998 року, балотувався у мажоритарному окрузі №150 (Полтавська обл.), де програв кандидату від партії "Слуга народу" Олексію Мовчану.

Досудове розслідування в зазначеному кримінальному провадженні здійснює Державне бюро розслідувань під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА