08:28 05.12.2019

Верховний суд не задовольнив касаційної скарги у справі антимайданівця "Топаза", захист має намір звернутися до ЄСПЛ

4 хв читати
Верховний суд не задовольнив касаційної скарги у справі антимайданівця "Топаза", захист має намір звернутися до ЄСПЛ

Верховний суд не задовольнив касаційні скарги, подані адвокатами антимайданівця Гната Кромського, відомого на прізвисько "Топаз", на рішення судів першої та апеляційної інстанцій.

"Колегія суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду залишила без задоволення касаційні скарги захисників Гната Кромського на вирок Київського районного суду Харкова від 30 січня 2018 і постанову Апеляційного суду Харківської області від 12 липня 2018 року. Відповідно до цих судових рішень Кромськой був визнаний винним у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.1 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч.1 ст.294 (масові безлади), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України та засуджено до позбавлення волі на 8 років з конфіскацією всього майна, яке є його власністю", - повідомляється на порталі "Судова влада України".

Як повідомив кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна адвокат Кромського Олександр Шадрін, у касаційних скаргах захист вимагав, зокрема перерахувати за законом Савченко весь термін перебування під вартою його підзахисного, включно з періодом з 12 вересня до 17 грудня 2014 року. (За версією звинувачення, в цей період Кромськой був відпущений під особисте зобов'язання і спробував сховатися від суду. Захист і сам Кромськой стверджує, що насправді його в цей час незаконно утримували в СБУ). Крім того, захист просив перевірити, наскільки були обґрунтовані рішення, прийняті судами першої та апеляційної інстанції.

Шадрін підкреслив, що рішення Верховного суду не означає, що Кромськой буде відбувати покарання.

"Він уже весь термін відсидів", - сказав Шадрін.

Він також повідомив, що протягом 6 місяців після отримання на руки повного тексту рішення Верховного суду захист має намір звернутися до Європейського суду з прав людини.

"Будемо звертатися до ЄСПЛ зі скаргою на порушення права на свободу, права на медичну допомогу, на справедливий судовий розгляд тощо. Подамо (скаргу в ЄСПЛ - ІФ) протягом 6 місяців після отримання повного тексту рішення Верховного суду", - сказав Шадрін.

Як повідомлялося, харків'янин Г.Кромськой був учасником охорони Антимайдану в Маріїнському парку в Києві. Став відомий за позивним "Топаз" після появи в мережі Інтернет відео, знятого в таборі "Антимайдану". Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають "тітушки" і він кілька разів волає про допомогу до супроводжуючого його Г.Кромському: "Топаз, дай команду!".

Г.Кромськой був затриманий 28 березня 2014 р. у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня.

30 січня 2018 року Київська райсуд Харкова визнав Г.Кромського винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.1. ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч.1 ст.294 (масові заворушення), ч.2 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України та засудив його до 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на правах власності майна.

Суд також вказав, що частина попереднього ув'язнення (з 28 березня до 29 березня 2014 р, з 26 квітня до 12 вересня 2014 року, з 17 грудня 2014 р до 20 червня 2017р.) повинна бути зарахована в строк відбування покарання з розрахунку день за два. Після 20 червня 2017р. попереднє ув'язнення зараховується в строк відбування покарання з розрахунку один до одного. Таким чином, відповідно до вироку Г.Кромському треба було провести у в'язниці ще близько двох років.

Прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою посилити покарання. Захист також оскаржив вирок суду першої інстанції, вимагаючи скасувати його і направити справу на новий розгляд.

12 липня 2018 року апеляційний суд Харківської області частково задовольнив апеляцію, подану захистом на вирок суду першої інстанції.

"Суд задовольнив нашу скаргу частково і направив у частині цивільного позову (за рішенням суду першої інстанції Кромськой повинен був заплатити щось близько мільйона) на новий розгляд. В іншій частині скарги відмовлено, залишено в силі вирок Київського райсуду", - сказав кореспонденту агентства Інтерфакс-Україна адвокат Г.Кромського Олександр Шадрін.

28 вересня 2018 Жовтневий райсуд Харкова задовольнив клопотання захисту про перерахунок терміну відбутого покарання виходячи з реального перебування під вартою і прийняв рішення про негайне звільнення Г.Кромського з-під варти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА