17:40 05.12.2019

ВАКС обрав запобіжний захід усім підозрюваним у "справі Альперіна"

3 хв читати
ВАКС обрав запобіжний захід усім підозрюваним у "справі Альперіна"

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід для 11 підозрюваних у скоєнні злочинів, пов'язаних із махінаціями з розмитненням імпортованих в Україну товарів, повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Так, організатору злочинної схеми одеському бізнесменові Вадиму Альперіну було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 70 млн грн застави, його партнеру - тримання під вартою з можливістю внесення 18 млн грн застави. Також арешт з альтернативою внесення 2 млн грн застави обрано для виконувача обов'язки відділу митного посту "Столичний".

"Екс-директорці департаменту фіскальної служби, брокеру, двом заступникам начальника столичної митниці, а також двом інспекторам столичної митниці обрано нічний домашній арешт. Працівнику офісу організатора злочинної схеми - застава у розмірі 576 300 грн. Крім того, заставу у розмірі 192 100 грн було обрано й для одного з інспекторів митниці", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що наразі прокурор САП до Апеляційної палати ВАКС подав дев’ять апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції.

Крім того, 5 грудня в суді апеляційної інстанції розпочато слухання апеляційної скарги на рішення ВАКС про застосування до Альперіна запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з внесенням 70 млн грн застави. Однак за клопотанням сторони захисту розгляд було перенесено на 17:00 12 грудня 2019 року.

Як повідомлялося, 26 листопада 2019 року за погодженням прокурорів САП детективи НАБУ повідомили екс-керівнику однієї з регіональних митниць, п'ятьом службовцям цієї самої митниці та екс-чиновниці Державної фіскальної служби України про підозру у вчиненні злочинів, пов'язаних із махінаціями з розмитненням товарів, що імпортуються в Україну, внаслідок чого інтересам держави завдано більш як 77,7 млн грн збитків.

Увечері того самого дня президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Facebook повідомив, що під час спеціальної операції з виявлення корупціонерів на митниці втік один із фігурантів справи, підприємець Вадим Альперін.

"Під час спеціальної операції з виявлення корупціонерів навколо й безпосередньо на митниці від правоохоронців утік пан Альперін, якого вважають одним із хрещених батьків контрабанди в Україну. Однак далеко він не добіг - кордони надійно перекриті, отже, Вадим Альперін ховається десь у країні", - написав президент.

Він закликав усіх допомогти з пошуками зловмисника та повідомляти наявну інформацію про його місцеперебування на гарячу лінію НАБУ.

Окрім посадових осіб ДФС і митниці про підозру також повідомлено ще чотирьом особам - ймовірному організаторові злочинної схеми і трьом представникам комерційних компаній, задіяним у реалізації корупційної схеми.

Зазначеним особам інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч.1 ст.255, ч. 3 ст.212, ч.2 ст.364 КК України.

28 листопада Альперіну вручили повідомлення про підозру. 29 листопада Вищий антикорупційний суд (ВАС) обрав Альперіну запобіжний захід у вигляді арешту, було призначено заставу в розмірі 70 млн грн. Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила взяти Альперіна під варту із заставою 280 млн грн.

3 грудня Одеський бізнесмен Вадим Альперін вийшов із СІЗО, в якому перебував із 29 листопада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА