20:24 05.12.2019

Верховний Суд переніс на березень розгляд касацій на вирок Пукачу про довічне ув'язнення за вбивство Гонгадзе

2 хв читати
Верховний Суд переніс на березень розгляд касацій на вирок Пукачу про довічне ув'язнення за вбивство Гонгадзе

Верховний Суд України переніс на 19 березня 2020 року розгляд касацій на вирок екс-начальнику департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ України Олексію Пукачу про довічне ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Верховного Суду в четвер, суд переніс розгляд касацій на 15:00 19 березня за клопотанням адвоката Пукача.

"Адвокат Пукача Володимир Нестерак звернувся до Печерського райсуду Києва з клопотанням про відновлення пропущеного терміну на касаційне оскарження судових рішень стосовно Пукача, і засідання, яке було призначено на 26 листопада 2019 року, перенесено на 19 березня 2020 року", - розповіли у Верховному Суді.

Як повідомлялося, Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того самого року в лісі Київської області було знайдено обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайшли останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе.

Похорон убитого журналіста відбувся 22 березня 2016 року в Києві. Замовників убивства досі не встановлено.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005 рр.) Леоніда Кучми. Його обвинувачували в перевищенні влади та службових повноважень, які призвели згодом до вбивства журналіста Гонгадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи стосовно Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Гонгадзе. Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Кучми. Сам Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

У грудні 2012 року Ренат Кузьмін, який обіймав посаду першого заступника генерального прокурора, розповів журналістам, що розслідування щодо замовників убивства журналіста проводиться в нових умовах, його внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Такі дії пов'язані з набуттям чинності 21 листопада новим Кримінальним процесуальним кодексом.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив екс-голову департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Гонгадзе.

6 січня 2016 року Апеляційний суд залишив вирок Пукачу в силі. Під час цього засідання Пукач розповів нову версію вбивства Гонгадзе.

На початку літа 2016 року Пукача етапували для відбування покарання до Чортківської колонії в Тернопільській області.

У червні 2017 року Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ постановив розсекретити аудіозаписи засідань Печерського районного суду Києва з обвинувачення Пукача, засудженого за вбивство Гонгадзе.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА