08:11 08.12.2019

"Вантажівка" Cargo Dragon компанії SpaceX у неділю здійснить стиковку з МКС

3 хв читати
"Вантажівка" Cargo Dragon компанії SpaceX у неділю здійснить стиковку з МКС

Виведений на орбіту вантажний корабель Cargo Dragon американської компанії SpaceX у неділю повинен буде зістикуватися з Міжнародною космічною станцією (МКС), повідомляє Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

Cargo Dragon доставить на МКС близько 2,5 тонн продовольства, а також обладнання і матеріали для проведення 38 наукових експериментів екіпажем станції.

Стиковка "вантажівки" з МКС здійснюватиметься шляхом захоплення "вантажівки" 17-метровою автоматичною рукою-маніпулятором Canadarm-2 МКС, що зблизиться з нею в 05:30 за часом східного узбережжя США (12:30 за Києвом) і подальшим приєднанням її до американського сегменту станції - модуля Harmony.

"Ловити" корабель буде італійський астронавт Лука Пармітано. А процес його підведення рукою-маніпулятором до станції і безпосереднє стикування буде здійснюватися через команди з Центру управління польотами NASA в Х'юстоні.

Як повідомлялося, ракета-носій Falcon 9 у четвер вивела на орбіту Землі 19-й за рахунком вантажний космічний корабель Cargo Dragon у рамках комерційного контракту між NASA і компанією SpaceX з постачання МКС. Запуск був здійснений з 40-го стартового комплексу на авіабазі на мисі Канаверал в штаті Флорида.

Це вже третій політ даного багаторазового корабля до МСК. Раніше він двічі побував у космосі - у вересні 2014 року і в червні 2017 року.

Серед іншого на МКС буде доставлено гіперспектральний сенсор (Hyperspectral Imager Suite - HISUI) японського космічного агентства JAXA для спостереження за впливом видобутку нафти, газу і мінералів на прибережні райони. "Вантажівка" привезе на станцію 40 мишей для проведення експериментів зі зменшення впливу невагомості на їх кістково-м'язовий апарат. Після завершення досліджень гризуни будуть повернуті на Землю зі спускною капсулою корабля. Крім того, "вантажівка" доставить на МКС платформу, яка буде встановлена на її зовнішній поверхні для "паркування" роботизованих систем.

Cargo Dragon також привезе на МКС матеріали для експерименту Budweiser з вивчення впливу невагомості на процес солодження ячменю. За словами головного наукового співробітника Національної лабораторії МКС NASA Майкла Робертса, вивчення впливу мікрогравітації на процес солодження ячменю, починаючи від проростання зародка, важливе для розуміння того, як будуть реагувати рослини. Це необхідно "для розробки нових способів вирощування рослин для вживання в їжу під час далеких космічних польотів", сказав учений. У разі успіху експерименту на МКС вдасться відтворити пиво в умовах космосу.

Наразі Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, здатним повертати вантажі на Землю.

Cargo Dragon буде перебувати в складі МКС близько місяця. Потім він буде виведений з орбіти, і його спускна капсула приводниться в Тихому океані поблизу Каліфорнії. Вона доставить на Землю результати 54 експериментів, проведених екіпажем МКС на орбіті, загальною вагою більше 1,5 тонн.

З 2012 до 2019 року компанія SpaceX, котра належить Ілону Маску здійснила 19 запусків вантажних кораблів Dragon до МКС. Один із них закінчився невдачею через аварію ракети-носія Falcon 9.

Наразі екіпаж станції складається з росіян Олександра Скворцова і Олега Скрипочки, американців Ендрю Моргана, Христини Кук і Джессіки Меїр, а також італійця Луки Пармітано.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Президент Єврокомісії знову каже, що непередбачений прибуток від заморожених росактивів може бути використано для військових потреб України

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА