16:06 08.12.2019

Американська "вантажівка" Cargo Dragon успішно зістикувалася з МКС - NASA

3 хв читати

Виведений на орбіту американський вантажний космічний корабель Cargo Dragon компанії SpaceX в неділю успішно зістикувався з Міжнародною космічною станцією (МКС), повідомило Національне управління США з аеронавтики і досліджень космічного простору (NASA).

Cargo Dragon пристикувався до американського сегмента станції - модуля Harmony о 14:47. Перед цим корабель о 12:05 був захоплений за допомогою 17-метрової руки-маніпулятора Canadarm-2, якою керував італійський астронавт Лука Пармітано.

Подальше підведення "вантажівки" дистанційною рукою-маніпулятором до МКС і сам процес приєднання його до американського сегмента станції - модуля Harmony здійснювалося за командами з Центру управління польотами NASA в Г'юстоні.

Cargo Dragon доставив на МКС близько 2,5 тонн продовольства, обладнання та матеріалів для проведення 38 наукових експериментів екіпажем станції.

Як повідомлялося, ракета-носій Falcon 9 у четвер вивела на орбіту Землі 19-й за рахунком вантажний космічний корабель Cargo Dragon у рамках комерційного контракту між NASA і компанією SpaceX з постачання МКС. Запуск був здійснений з 40-го стартового комплексу на авіабазі на мисі Канаверал в штаті Флорида.

Це вже третій політ цього багаторазового корабля до МСК. Раніше він двічі побував у космосі - у вересні 2014 року і в червні 2017 року.

Серед іншого на МКС буде доставлено гіперспектральний сенсор (Hyperspectral Imager Suite - HISUI) японського космічного агентства JAXA для спостереження за впливом видобутку нафти, газу і мінералів на прибережні райони. "Вантажівка" привезла на станцію 40 мишей для проведення експериментів зі зменшення впливу невагомості на їхній кістково-м'язовий апарат. Після завершення досліджень гризуни повернуться на Землю зі спускною капсулою корабля. Крім того, "вантажівка" доставить на МКС платформу, яку буде встановлено на її зовнішній поверхні для "паркування" роботизованих систем.

Cargo Dragon також привезе на МКС матеріали для експерименту Budweiser з вивчення впливу невагомості на процес солодження ячменю. За словами головного наукового співробітника Національної лабораторії МКС NASA Майкла Робертса, вивчення впливу мікрогравітації на процес солодження ячменю, починаючи від проростання зародка, важливе для розуміння того, як реагуватимуть рослини. Це необхідно "для розробки нових способів вирощування рослин для вживання в їжу під час далеких космічних польотів", сказав учений. У разі успіху експерименту на МКС вдасться відтворити пиво в умовах космосу.

Наразі Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, здатним повертати вантажі на Землю.

Cargo Dragon перебуватиме у складі МКС близько місяця. Потім його виведуть з орбіти, а його спускна капсула приводниться в Тихому океані поблизу Каліфорнії. Вона доставить на Землю результати 54 експериментів, проведених екіпажем МКС на орбіті, загальною вагою понад 1,5 тонн.

Із 2012 до 2019 року компанія SpaceX, яка належить Ілону Маску здійснила 19 запусків вантажних кораблів Dragon до МКС. Один із них закінчився невдачею через аварію ракети-носія Falcon 9.

Наразі екіпаж станції складається з росіян Олександра Скворцова і Олега Скрипочки, американців Ендрю Моргана, Христини Кук і Джессіки Меїр, а також італійця Луки Пармітано.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА