11:15 09.12.2019

Верховний суд Великої Британії цього тижня розгляне спір України та РФ щодо єврооблігацій на $3 млрд

2 хв читати
Верховний суд Великої Британії цього тижня розгляне спір України та РФ щодо єврооблігацій на $3 млрд

 Верховний суд Великої Британії (The Supreme Court) у понеділок розпочинає розгляд скарг України та Росії на рішення апеляційного суду щодо спору про випущені в 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд, йдеться в оголошенні на сайті суду.

Згідно з повідомленням, The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ, оспорює рішення апеляційного суду загалом, який відправив провадження на розгляд за повною процедурою, і висунуту Києвом тезу про примус, тоді як Україна, переважно задоволена вердиктом апеляційного суду, заперечує три тези з його рішення.

Верховний суд планує завершити розгляд спору 12 грудня, зазначено в документі.

Суддями виступають лорди Рід (Lord Reed), Карнват (Lord Carnwath), Годж (Lord Hodge), Ллойд-Джонс (Lord Lloyd-Jones) і лорд Кітчин (Lord Kitchin).

Влітку цього року в проспекті єврооблігацій Україна зазначала, що рішення, найімовірніше, буде ухвалено приблизно в першій половині 2020 року, хоча у Верховному суді не передбачено жодних крайніх термінів щодо цього.

Як повідомлялося, 17 лютого 2016 року The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на $3 млрд, за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона (High Court of Justice of England and Wales) позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення і частину витрат у рамках розгляду.

Україна подала апеляцію, й Апеляційний суд рішенням від 14 вересня 2018 року постановив, що суд першої інстанції має розглянути справу за повною процедурою. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови України в розгляді трьох із чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнення виконання зобов'язань за цими єврооблігаціями. Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій було зроблено під тиском Росії, не може бути відхилено без проведення всеосяжного судового процесу.

Обидві сторони оскаржили це рішення у Верховному суді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент США підписав законопроєкт про заборону TikTok

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА