12:18 10.12.2019

Україна у вівторок представить свою позицію в спорі з РФ щодо єврооблігацій на $3 млрд у Верховному суді Великої Британії

3 хв читати
Україна у вівторок представить свою позицію в спорі з РФ щодо єврооблігацій на $3 млрд у Верховному суді Великої Британії

 Юридична команда Мінфіну у вівторок представить позицію України на розпочатих напередодні Верховним судом Великої Британії слуханнях скарг обох сторін на рішення апеляційного суду щодо спору про випущені у 2013 році Україною на користь Росії єврооблігації на $3 млрд, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова.

"Сьогодні юридична команда Мінфіну представить позицію України, підтриману раніше одностайними висновками Апеляційного суду, що основоположне питання стосовно дійсності договорів щодо так званих російських облігацій підлягає публічному судовому розгляду у повному обсязі, або ж, інакше, суди Англії повинні відмовити Росії у винесенні рішення", - написала глава Мінфіну у Facebook.

Маркарова зазначила, що 9 грудня президент України Володимир Зеленський чітко позначив право країни на власний вектор розвитку і вибір курсу і те, що Україна здатна виконувати домовленості.

"Але мир - вулиця з двостороннім рухом, і виконання домовленостей ми також очікуємо від Росії", - заявила глава Мінфіну України.

Пряма трансляція засідання розпочнеться о 10:30 за Лондоном.

Як повідомлялося, Верховний суд Великої Британії (The Supreme Court) 9-12 грудня розглядає скарги України і Росії на ухвалене у вересні 2018 року рішення апеляційного суду щодо спору про випущені у 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд.

17 лютого 2016 року The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси РФ як власника випуску євробондів України на $3 млрд, за дорученням Мінфіну Росії подала до Високого суду Лондона (High Court of Justice of England and Wales) позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань за єврооблігаціями. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються в сумі $674 тис. за кожен день прострочення і частину витрат у рамках розгляду.

Однак після скарги України апеляційний суд постановив, що суд першої інстанції має розглянути справу за повною процедурою. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні в розгляді трьох із чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнення виконання зобов'язань за цими єврооблігаціями. Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій було зроблено під тиском Росії, не може бути відхилено без проведення всеосяжного судового процесу.

У Верховному суді The Law Debenture Trust Corporation plc оскаржує рішення апеляційного суду загалом і висунуту Києвом тезу про примус, тоді як Україна, переважно задоволена вердиктом апеляційного суду, заперечує три тези з його рішення.

Суддями виступають лорди Рід (Lord Reed), Карнват (Lord Carnwath), Годж (Lord Hodge), Ллойд-Джонс (Lord Lloyd-Jones) і лорд Кітчин (Lord Kitchin).

Влітку цього року в проспекті єврооблігацій Україна зазначала, що рішення, найімовірніше, буде ухвалено приблизно в першій половині 2020 року, хоча у Верховному суді не передбачено жодних крайніх термінів щодо цього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА