13:31 10.12.2019

Закон про перезавантаження ДБР передано на підпис президенту

2 хв читати
Закон про перезавантаження ДБР передано на підпис президенту

Спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав і передав на підпис глави держави ухвалений парламентом 3 грудня закон, що підсилює повноваження директора Державного бюро розслідувань (ДРБ) і дозволяє переводити слідчих прокуратури і прокурорів, які розслідували справи Майдану, до ДБР без обов'язкового проведення конкурсу.

Згідно з даними сайту ВР, акт передано на підпис президенту 10 грудня.

Закон "Про Державне бюро розслідувань" щодо вдосконалення діяльності ДБР передбачає, що президент призначає директора ДБР за поданням конкурсної комісії без подання прем'єр-міністра України.

У чинному законі директора ДБР призначає на посаду президент за поданням прем'єр-міністра України відповідно до подання конкурсної комісії. Крім того, забезпечення роботи конкурсної комісії тепер організовуватиме центральний апарат ДБР, а не секретаріат Кабінету Міністрів України.

Відповідно до законопроекту, директор ДБР сам призначає і звільняє свого першого заступника та заступників, визначає їхні обов'язки, вирішує питання про застосування відповідно до рішення дисциплінарної комісії ДБР дисциплінарних стягнень до працівників бюро, затверджує організаційну структуру бюро вже без узгодження з Кабінетом Міністрів.

Директор ДБР зможе мати не більше ніж трьох заступників. У разі відсутності директора його повноваження здійснює перший заступник директора бюро, а в разі його відсутності - один із заступників директора згідно з розподілом обов'язків.

Директорів територіальних управлінь (а не органів, як зараз вони називаються в законі) ДБР і їхніх заступників, керівників підрозділів центрального апарату та їхніх заступників призначає і звільняє директор ДБР не за поданням конкурсної комісії, яка відбирає директора бюро, а конкурсних комісій, які проводять конкурси на посади працівників ДБР. Положення про ці конкурсні комісії та порядок проведення відкритих конкурсів затверджує директор ДБР. Працівників апарату ДБР призначає директор бюро на термін його повноважень, він може достроково звільнити їх з ініціативи директора ДБР або керівника апарату директора.

У ст. 1 закону запропоновано прописати, що ДБР є "державним правоохоронним органом", на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, що входять до його компетенції. Наразі передбачено, що ДБР є "центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність".

Також вилучається пункт 4 ст. 4, в якому наразі прописано, що незалежність ДБР від незаконного втручання в його діяльність гарантується, зокрема, "колегіальним ухваленням найважливіших рішень керівництвом Державного бюро розслідувань".

Положення про Раду громадського контролю при ДБР і порядок її формування затверджує відтепер президент України, а не Кабінет Міністрів України.

Як повідомлялося, у зв'язку з істотною зміною повноважень директора ДБР від дня набуття чинності законопроекту припиняються повноваження нинішнього глави ДБР Романа Труби та його заступників і розпочинається процес із перезапуску органу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА