19:31 10.12.2019

Керівники фракції "Слуга народу" зареєстрували у ВР зміни до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

3 хв читати
Керівники фракції "Слуга народу" зареєстрували у ВР зміни до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО

Керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та перший заступник керівника фракції Олександр Корнієнко зареєстрували у Верховній Раді зміни до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Текст законопроекту з'явився на сайті українського парламенту в середу. У ньому йдеться про продовження дії закону рівно на один рік. "У статті 1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" цифри "2019" замінити цифрами "2020", - йдеться у документі.

Проект закону про внесення зміни до статті 1 закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" зареєстровано під номером 2569.

Як повідомлялося, за підсумками зустрічі у "нормандському форматі" у Парижі 9 грудня президентів України, Франції, РФ - Володимира Зеленського, Еммануеля Макрона, Володимира Путіна, а також канцлера ФРН Ангели Меркель було ухвалено комюніке.

У розділі "Заходи з імплементації політичних положень Мінських угод", зазначається: Сторони висловлюють зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках "нормандського формату" (Н4) і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей – як зазначено у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року – з метою забезпечення його функціонування на постійній основі. Вони вважають за необхідне інкорпорувати "формулу Штайнмаєра" в українське законодавство згідно з версією, узгодженою Н4 та Тристоронньою контактною групою.

Після завершення переговорів у Парижі Зеленський пояснив: "Закон чинний буде внесено (до Верховної Ради - ІФ) на продовження, так. Нам простіше зараз продовжити цей законопроект, і потім внести пізніше "формулу Штайнмаєра", бачачи певні кроки з того боку, що ми наближаємося до деескалації".

Зеленський зазначив, що якщо зараз дочекатися закінчення терміну цього закону, то "потім, якщо все добре, ми будемо знову новий закон голосувати, - це складніше".

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу починає діяти тільки "після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України".

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізовують виключно органи місцевого самоврядування, які буде обрано на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема з боку представників міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, за якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО буде введено від дня набуття чинності відповідного закону на термін до 31 грудня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА