08:50 12.12.2019

Комітет Сенату переніс розгляд американських санкцій проти РФ

3 хв читати
Комітет Сенату переніс розгляд американських санкцій проти РФ

Члени комітету із закордонних справ Сенату Конгресу США в середу вирішили перенести на більш пізній термін розгляд пакету додаткових санкцій проти Росії, повідомляють американські ЗМІ.

Йдеться про документ "Захист безпеки Америки від агресії Кремля" (DASKA), який у пресі США стали називати "санкційним пакетом із пекла".

Спочатку розгляд законопроекту було намічено на середу. Однак один з його авторів, сенатор-республіканець Ліндсі Грем, був зайнятий на засіданні в іншому комітеті. Голова комітету у закордонних справах Джим Ріш пояснив, що готовий повернутися до розгляду DASKA наступного тижня. Однак низка помічників сенаторів заявили, що, можливо, голосування відбудеться вже в наступному році, оскільки немає гарантій, що це дійсно вдасться зробити на наступному тижні: незабаром Сенат призупинить роботу на різдвяні свята, і на DASKA просто може не вистачити часу.

Законопроект розроблений Гремом спільно з сенатором Корі Гарднером і за підтримки демократів Боба Менендеса, Бена Кардіна. Він був представлений в комітеті вперше 13 лютого 2019 року. Цей законопроект передбачає введення додаткових санкцій проти Росії.

Згідно сайту Сенату, в документ з моменту його внесення на розгляд в лютому 2019 року не вносилися поправки. Тому, зокрема, в ньому йдеться про те, що "Російська Федерація повинна звільнити українських моряків", які були затримані в минулому році в Керченській протоці, але раніше в цьому році вже були відпущені на свободу.

Згідно із законопроектом, президент США повинен, серед іншого, публічно закликати "керівництво Росії повернути Крим під контроль України, закликати РФ перестати надавати підтримку силам, які здійснюють насильство на сході України", домагатися від Москви припинення підтримки сил, які окупували частину територій Грузії і Молдавії, і "перестати дозволяти жорстокому режиму Башара Асада здійснювати військові злочини".

Також президент США "повинен засудити і протистояти" передбачуваному втручанню російської сторони в діяльність американських інститутів.

Законопроект також торкається теми нерозповсюдження хімічної зброї. Зокрема, він наказує Вашингтону "чинити тиск на керівництво Російської Федерації, щоб та припинила спроби послабити міжнародні зусилля ООН і ОЗХЗ розслідувати випадки застосування хімзброї".

Автори ініціативи пропонують розширити санкції CAATSA.

Зокрема, вони пропонують через півроку після набуття законом чинності ввести санкції щодо російських "політичних фігур, олігархів та інших осіб", які сприяють, прямо або побічно, "незаконним і корупційним діям" російської влади.

Також вони пропонують ввести заборону на операції з новим суверенним боргом РФ (випущеним Мінфіном, ЦБ, Фондом національного добробуту, будь-яким фінансовим інститутом від імені РФ) з терміном обігу більше 14 днів. Дія заборони повинна початися через 90 днів після початку дії закону.

Під санкції повинні підпасти російські фінансові інститути, які, за оцінкою президента США, тим або іншим чином підтримували "втручання російського уряду в демократичні процедури або вибори в будь-якій країні за межами РФ".

Також сенатори вважають за потрібне ввести санкції, націлені на інвестиції в російські СПГ-проекти за межами РФ. Під заборону потрапляють вкладення в такі проекти вартістю від $ 1 млн (або від $ 5 млн сумарно протягом 12 місяців). Згадки щодо проекту "Північний потік 2" у цьому законопроекті немає.

Крім того, автори законопроекту включили санкції, пов'язані з "підтримкою освоєння нафтових ресурсів в Росії". Зокрема передбачається, що громадянам і компаніям США буде заборонена будь-яка участь у нафтових проектах в Росії.

Також законопроект вводить обмеження, що передбачають, що Вашингтон без схвалення Конгресу не зможе витрачати з бюджету гроші для виходу США з НАТО.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА