10:23 12.12.2019

Румунські прикордонники вилучили в Чубарова, який прилетів до Бухареста, паспорт і 3,5 години без пояснення причин утримували в трансферній зоні аеропорту

2 хв читати
Румунські прикордонники вилучили в Чубарова, який прилетів до Бухареста, паспорт і 3,5 години без пояснення причин утримували в трансферній зоні аеропорту

 Глава меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляє, що після прильоту в Бухарест і проходження прикордонного контролю румунські прикордонники вилучили в нього паспорт і 3,5 години без пояснення причин утримували в трансферній зоні аеропорту.

"І це при тому, що однією з цілей мого та моїх колег візиту до Румунії є заплановані на сьогодні зустрічі з державним секретарем Міністерства закордонних справ, а також з експертами German Marshall Fund of the United States для обговорення ситуації в тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму та мілітаризації півострова й Чорного моря", - написав Чубаров на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер уранці.

Глава меджлісу кримськотатарського народу розповів, що оперативне втручання в ситуацію посла України в Румунії Олександра Банькова та консула посольства України в Румунії Павла Некрасова дозволили через 3,5 години очікування вирішити ситуацію, і близько 7:00 ранку він уже був у готелі, щоб о 9:30 почати виконувати програму візиту.

"Зрозуміло, що те, що трапилося, буде предметом звернення посольства України в Румунії до компетентних органів Румунії з метою отримання чітких пояснень причин мого затримання", - наголосив Чубаров.

При цьому він висловив переконання, що ця ситуація пов'язана з тим, що з 2015 року його оголошено в розшук у Російській Федерації, а з 2016 року РФ оголосила його в міжнародний розшук.

"З моменту тимчасової окупації Криму Російською Федерацією я і мої колеги геть виключили зі своїх поїздок країни Центральної Азії, а також Вірменію, Білорусь, Казахстан і Киргизію. На територіях цих країн російські спецслужби мають де-факто право арешту переслідуваних Росією осіб, незалежно від їхнього громадянства. Але не очікував, що отруйні щупальця російських спецслужб постараються дістати мене в Румунії", - написав Чубаров.

У січні 2016 року, за інформацією російських ЗМІ, прокуратура окупованого Росією Криму оголосила главу меджлісу кримськотатарського народу Чубарова в міжнародний розшук.

Тоді Чубаров у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" висловив переконання, що Інтерпол не прийме оголошення його Росією в міжнародний розшук. "Вони вже оголошували мене в міжнародний розшук (6 листопада 2015 року - ІФ), й Інтерпол не прийняв їхньої мотивації. Мій розшук було скасовано через наявність політичних, а зовсім не кримінальних мотивів. Я впевнений, що й цього разу буде така сама процедура", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА