15:24 13.12.2019

Філарет анонсував форум на захист "Київського патріархату"

3 хв читати
Філарет анонсував форум на захист "Київського патріархату"

 Форум "На захист Київського патріархату" відбудеться у столиці України 20 грудня, повідомив почесний патріарх Української православної церкви (Православної церкви України) Філарет.

"Ми зібралися сьогодні напередодні форуму, який відбудеться 20 грудня 2019 року в Українському домі. Тема цього форуму - за Український, за Київський патріархат", - сказав Філарет на прес-конференції у п'ятницю у Києві.

За його словами, захищати Київський патріархат необхідно, оскільки "сили і зовнішні, і внутрішні, спрямовано на знищення Київського патріархату".

Почесний патріарх також зазначив, що учасники форуму звернуться до народу. "Але крім цього ми звертаємося і до президента, як гаранта Конституції, зберегти релігійну свободу в Україні. Якщо в Україні свобода релігій, то Київський патріархат з реєстрації знімати неможливо", - наголосив Філарет.

На його думку, зняття з реєстрації Київського патріархату - це порушення свободи совісті, і зроблено це було незаконно.

"Крім того, ми маємо намір звернутися і до світової громадськості, зокрема, до ОБСЄ з прав людини, звернутися до Організації Об'єднаних Націй теж із прав людини, щоб захистити наші релігійні права", - сказав Філарет.

За його словами, мета таких звернень - "повернути реєстрацію Київського патріархату". "Ми просимо і Міністерство культури повернути нам цю реєстрацію, і просимо президента, щоб він сприяв верховенству закону", - додав Філарет.

Як повідомлялося, останнім часом Філарет неодноразово заявляв що УПЦ КП продовжує існувати, і що він не має наміру виконувати три умови томосу про автокефалію, наданого Вселенським патріархатом - умови томосу щодо переходу закордонних парафій колишньої УПЦ КП до складу Вселенського патріархату, відмовляється від заборони варити миро та відмовляється вирішувати конфліктні ситуація внутрішнього характеру виключно за погодження з Фанаром.

20 червня, збори, проведені почесним патріархом Філаретом і названі ним "Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату", скасували постанову архієрейського собору 15 грудня 2018 року про ліквідацію УПЦ КП. Патріарх Філарет (Денисенко) допустив існування в Україні трьох православних церков. При цьому він зазначив, що якщо Православна церква України під керівництвом митрополита Епіфанія захоче об'єднатися з УПЦ КП, то ніхто не буде заперечувати, а якщо ж ні, то вона існуватиме окремо.

У ПЦУ заявили, що збори за участю почесного патріарха Філарета жодним чином не можуть бути визнані Помісним собором, а їхні рішення є нікчемними в юридичному і канонічному плані. Священний Синод ПЦУ на засіданні 24 червня ухвалив рішення, згідно з яким почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, але позбавлений права керівництва Київською єпархією. Почесний патріарх Філарет може в листі на ім'я митрополита Епіфанія звернутися до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища в ПЦУ.

Однак у грудні синод УПЦ (ПЦУ) вирішив створити для почесного патріарха Філарета релігійну організацію в складі ПЦУ в формі місії. Почесний патріарх Філарет також має довічне право на здійснення богослужінь у Володимирському соборі Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА