16:19 13.12.2019

ВАКС за заявою адвоката Порошенка зобов'язав НАБУ внести до ЄРДР відомості щодо Труби, Богдана і Смирнова

2 хв читати

 Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) зобов'язав Національне антикорупційне бюро (НАБУ) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості за заявою адвоката лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка Ігоря Голованя в інтересах Порошенка.

Про це йдеться в тексті постанови, яку прийняв слідчий суддя Сергій Мойсак на засіданні ВАКС у п'ятницю.

Йдеться про вчинення, зокрема, але не виключно, директором Державного бюро розслідувань (ДБР) Романом Трубою, керівником Офісу президента України Андрієм Богданом, його заступником Андрієм Смирновим низки злочинів. Їх попередня кваліфікація - ч.2 ст.344 (втручання в діяльність державного діяча), за чч.1 і 2 ст.369-2 (зловживання впливом), ч.2 ст.387 (розголошення даних попереднього розслідування) і замаху на вчинення кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) Кримінального кодексу України.

Отже, суд частково задовольнив скаргу Голованя про бездіяльність співробітників НАБУ "щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР". При цьому суддя вважає, що вимога заявника зобов'язати співробітників НАБУ розпочати досудове розслідування не підлягає окремому судовому розгляду, оскільки, згідно з нормами Кримінально-процесуального кодексу, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей про правопорушення до ЄРДР, йдеться в постанові.

Постанова оскарженню не підлягає.

Як повідомлялося, 19 листопада в Telegram-каналі "Трубу прорвало" було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито директор ДБР Труба отримував вказівки від нібито генерального прокурора Руслана Рябошапки і нібито керівника Офісу президента України Андрія Богдана про припинення низки обшуків, а також нібито отримував завдання від президента Зеленського про відкриття конкретних проваджень.

Сам Труба заявляє, що оприлюднені аудіозаписи не відповідають дійсності і є провокацією.

Фракція "Європейська солідарність" зажадала створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів незаконного втручання Офісу президента України в роботу правоохоронних органів і відсторонення від посад фігурантів розмов, зокрема керівника Офісу президента Андрія Богдана, заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, генерального прокурора Руслана Рябошапки, директора ДБР Труби.

Головань також розповів, що подав до НАБУ і Генпрокуратури заяву "про оприлюднені ймовірні розмови пана директора (ДБР Труби - ІФ) з панами Богданом і Смирновим". При цьому він зазначив, що "НАБУ не дуже налаштоване розслідувати, але нікуди не дінеться".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА