10:37 16.12.2019

ЄС очікує від наступної конференції ООН з клімату довгострокової стратегії скорочення викидів

2 хв читати
ЄС очікує від наступної конференції ООН з клімату довгострокової стратегії скорочення викидів

Європейський Союз розчарований результатами 25-ї Міжнародної конференції ООН з клімату (СОР25), що завершилася в Мадриді, і сподівається, що наступного року на COP26 у Глазго країни представлять довгострокові стратегії скорочення викидів.

"Викликає розчарування, що після багатьох років напруженої роботи, особливо протягом останніх двох тижнів, ми не змогли дійти згоди щодо статті 6, яка передбачає стимули для скорочення викидів зараз і в майбутньому, не підриваючи цілісності довкілля", - йдеться в поширеній у неділю в Брюсселі заяві фінського головування Ради ЄС та Єврокомісії.

Однак, зазначається в ній, ЄС вважає, що конференція підійшла до угоди набагато ближче, ніж раніше. Це може стати основою для майбутніх обговорень.

Крім того, ЄС глибоко стурбований тим, що конференція не змогла досягти угоди стосовно прозорості, попри виняткову важливість цього питання для виконання Паризької угоди.

ЄС нагадав, що минулої п'ятниці на саміті в Брюсселі було представлено "Зелений пакт для Європи" - дорожню карту включення кліматичних дій в усі напрями своєї політики. Його учасники зобов'язалися досягти кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року.

"У цьому контексті ми не можемо підтримати глобальні правила, які підірвали б цілісність довкілля і повернули б нас назад, замість того, щоб йти вперед", - наголошується в заяві.

Але, за словами її авторів, "це ще не кінець історії". Наступний рік має стати роком зростаючих амбіцій. До COP26 у Глазго країни мають оновити свої національні цілі та представити довгострокові стратегії відповідно до цілей Парижа. В Євросоюзі до цього готові.

У свою чергу генсек ООН Антоніу Гутерреш висловив розчарування підсумками конференції, що завершилася в Мадриді.

"Я розчарований результатами конференції ООН зі зміни клімату (COP25). Міжнародна спільнота втратила важливу можливість показати збільшене прагнення до скорочення наслідків кліматичних змін, адаптації та фінансування боротьби з кліматичною кризою", - написав він у Twitter.

"Але ми не повинні здаватися. І я не здамся", - додав Гутерреш.

Учасники конференції в неділю після суперечок і кількох безуспішних спроб врешті-решт погодили фінальний документ. У підсумковій заяві вони закликали держави вживати заходів для виконання умов Паризької угоди щодо клімату від 2015 року, проте конкретні заходи і кроки у цьому документі не прописані.

У заяві, поширеній за підсумками COP25, також міститься заклик до світової спільноти надавати допомогу країнам, що розвиваються, у цій сфері і підняти планки своїх власних кліматичних цілей.

Конференція відбувалася 2-13 грудня 2019 року в Мадриді, при цьому ухвалення фінального документа затягнулося приблизно на 40 годин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА