17:47 16.12.2019

Блокування ексгумації польських поховань більше не повториться - глава УІНП Дробович

2 хв читати
Блокування ексгумації польських поховань більше не повториться - глава УІНП Дробович

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович заявив, що Україна більше не перешкоджатиме ексгумації польських поховань.

"Щодо блокування ексгумацій поховань, то я вважаю, що таке більше не повториться, бо це питання гуманізму та загальнолюдської поваги. Ми не будемо зі свого боку перешкоджати, й думаю, що Польща також не перешкоджатиме таким процесам. Якщо такі факти відбуватимуться, то тут треба залучати міжнародних посередників, але гадаю, що таких фактів більше не буде", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Прямий", оприлюдненому в понеділок.

При цьому глава Українського інституту національної пам'яті наголосив, що вандалізм із будь-якого боку неприпустимий.

"Акти вандалізму - це зазвичай провокації. І всім добре відомо, де сидять кінцеві бенефіціари цих провокацій. Тому ми хочемо у співпраці з правоохоронцями показувати цих людей, щоб було зрозуміло, що це не хуліганство, а зумисні спроби поширити ворожнечу між народами", - пояснив Дробович.

Також він заявив про готовність Києва "піти на співпрацю в усьому, що лежить у площині історичних фактів, а не історичних оцінок".

"Я хотів би, щоб нарешті було видано спільний українсько-польський підручник. Я думаю, ми його створимо, так чи інакше, за участю Інституту нацпам'яті Польщі чи без неї", - додав він.

Як повідомлялося, у квітні 2017 року в Польщі місцева влада демонтувала пам'ятник УПА на цвинтарі в селі Грушовичі біля Перемишля. Після події Український інститут національної пам'яті заявив про припинення процесу легалізації польських меморіальних об'єктів на території України й вимагає об'єктивного розслідування фактів знищення українських місць пам'яті в Польщі за період з 2014 по 2017 роки.

Водночас у польському Інституті національної пам'яті заявили, що могила воїнів УПА в Грушовичах може бути відновлена після археологічних досліджень та підтвердження, що тут справді поховані останки українців.

Наприкінці 2017 року Український інститут національної пам'яті ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників та пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, зокрема через демонтаж українського пам'ятника в с. Грушовичі під Перемишлем (Польща).

Під час зустрічі п'ятого президента України Петра Порошенка та президента Польщі Анджея Дуди в грудні 2017 року сторони домовилися якомога швидше вирішити питання зняття мораторію на ексгумацію.

Наприкінці вересня "Польське радіо" повідомило, що, за словами посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького, Україна передала Польщі формальну згоду на відновлення ексгумаційних робіт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА