10:39 17.12.2019

Франція оштрафувала Bloomberg на 5 млн євро за фейкову новину, агентство оскаржить рішення

2 хв читати
Франція оштрафувала Bloomberg на 5 млн євро за фейкову новину, агентство оскаржить рішення

Французький регулятор оштрафував інформаційне агентство Bloomberg на 5 млн євро за поширення у 2016 році інформації на основі підробленого прес-релізу французької будівельної компанії Vinci, що призвело до падіння її акцій майже на 20%.

Управління з фінансових ринків Франції (Autorite des Marches Financiers, AMF) повідомило, що агентство поширило інформацію, "яка, як воно мало знати, була неправдивою" і яка, ймовірно, мала вплинути на вартість акцій компанії.

Ідеться про підроблений прес-реліз, розісланий журналістам у листопаді 2016 року, в якому йшлося про те, що Vinci звільнила свого фінансового директора Крістіана Лабейрі та переглядає свої фінансові показники після виявлення помилок у звітності. Після цього повідомлення акції Vinci впали на 18%.

Реліз було розіслано журналістам із вигаданої адреси електронної пошти, він містив посилання на сайт, що імітував справжній сайт компанії.

Двоє співробітників офісу Bloomberg у Парижі опублікували відомості на основі фальшивого прес-релізу, які потім поширили інші ЗМІ, повідомило AMF. Тим часом через 24 хвилини після цього Vinci спростувала "всю інформацію, що міститься в цьому підробленому прес-релізі", зазначивши, що "компанія розглядає будь-які варіанти юридичних дій стосовно ситуації, що виникла".

AMF повідомило, що журналісти Bloomberg опублікували матеріал через хвилину після отримання релізу.

"Журналісти не перевірили інформацію, хоча реліз, який містив кілька помилок, був відправлений Bloomberg під час торгової сесії, а поширення дуже серйозної інформації, у зв'язку з якою виникає ймовірність істотного та негайного падіння ціни акцій, потребує від журналістів підвищеної пильності", - йдеться в заяві AMF.

У свою чергу Bloomberg повідомило, що має намір оскаржити рішення регулятора.

"Ми розчаровані сьогоднішнім рішенням, що не визнає найважливішу роль ЗМІ в демократичному суспільстві", - зазначено в заяві агентства, в якій наголошується, що воно "стало однією з жертв витонченого обману, як і компанія, яка була безпосередньою ціллю шахраїв, і інші інформаційні агентства".

"Нам шкода, що AMF не знайшло й не покарало винуватців обманної схеми, натомість вирішивши покарати інформаційне агентство, яке робило все можливе для того, щоб повідомити інформацію, яка здавалася гідною висвітлення", - наголошується в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА