19:34 17.12.2019

"Євросолідарність" ініціювала створення ТСК Ради для забезпечення законності розслідування вбивства Шеремета

2 хв читати
"Євросолідарність" ініціювала створення ТСК Ради для забезпечення законності розслідування вбивства Шеремета

Створення Тимчасової слідчої комісії для здійснення парламентського контролю за розслідуванням вбивства журналіста Павла Шеремета не дозволить допустити призначення "винних" у цій справі за політичними рішеннями, підкреслила депутат з фракції "Європейська солідарність" Ірина Фріз і зазначила, що "Євросолідарність" ініціювала створення відповідної ТСК.

"Після створення ТСК ми виконаємо свій прямий обов'язок народних обранців і зробимо все можливе, щоб не допустити призначення винних за політичними рішеннями", - підкреслила Фріз на своїй сторінці в мережі Фейсбук у вівторок.

Вона нагадала, що 13 грудня було здійснено арешт трьох громадських активістів, волонтерів і захисників України: волонтера, військового медика і молодшого сержанта 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ, учасниці ООС Яни Дугарь; відомого дитячого кардіохірурга, волонтера, громадського діяча та учасниці ООС Юлії Кузьменко; музиканта, сержанта ЗСУ, учасника ООС Андрія Антоненка.

"Очевидно, в цій справі є тотальне нівелювання процесуальних норм, несанкціоноване проведення слідчих дій в розріз з приписами КПК, певна маніпуляція доказами з боку обвинувачення і порушення принципу презумпції невинуватості, гарантованої ст. 62-63 Конституції України, ст. 17 КПК України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод", - зазначила депутат.

Фріз також додала, що є низка супутніх питань, які навіть після ефірів і презентації в ході спільного з президентом України Володимиром Зеленським брифінгу, залишаються без відповіді: чому слідчі і суд ігнорують доводи адвокатів? Чому суддею у справі було призначено того самого одіозного суддю Сергія Вовка, якого Верховна Рада в 2015 р позбавляла недоторканності, а ВККС усувала від посади? Чому справа стала активно просуватися саме зараз: в умовах загрози федералізації України і політичного тиску з боку Росії? Чому президент України був присутній на брифінгу, де силовики відзвітували про нібито "розкриту" справу Шеремета?

За її словами, до повноважень президента України явно не входить "засвідчення своєю присутністю" звітів про роботу правоохоронних органів. На думку Фріз, це може свідчити тільки про черговий тиск на хід розслідування і майбутній суд.

"На жаль, здійснення протиправного тиску на ветеранський і волонтерський рух України стало вже характерною рисою 2019 і яскравим відлунням "режиму Януковича", - додала вона.

"Хочеться вірити, що пан Зеленський і "команда", яка веде розслідування, усвідомлюють особисту відповідальність, коли називають імена підозрюваних, і тим більше відправляють їх під суд "без суду і слідства"- вибачте за тавтологію, інакше ніяк", - резюмувала представник "Євросолідарності".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА