17:50 18.12.2019

Обстріл Новолуганського у 2017 році було здійснено з Горлівки та Єнакієвого - дані розслідування Truth Hounds

2 хв читати
Обстріл Новолуганського у 2017 році було здійснено з Горлівки та Єнакієвого - дані розслідування Truth Hounds

Обстріл сел. Новолуганського Бахмутського району Донецької області 18 грудня 2017 року було здійснено з міст Горлівки та Єнакієвого на не підконтрольній уряду території Донецької області, заявив член правління громадської організації Truth Hounds Ярополк Бриних, посилаючись на дані дослідження організації.

За його словами, про це свідчить аналіз супутникових карт, супутникових знімків, а також дослідження інформації з соціальних мереж.

"Документатори, перебуваючи на сторінках (соцмереж - ІФ), які ведуться з територій, не підконтрольних уряду України, змогли з'ясувати, що 18 грудня з району Горлівки та поблизу Єнакієвого місцеве цивільне населення чуло постріли... Це дало змогу підтвердити одну з гіпотез, яку було визначено на початку документування, - що обстріл вівся з напрямку на південний захід від Новолуганського", - сказав Бриних під час прес-брифінгу на тему "Снаряд під подушку. Хто винен у масовому обстрілі Новолуганського 18 грудня 2017 року?" в Києві в середу.

"На південному заході Новолуганського розташована Горлівка. І в той момент там стояв озброєний підрозділ "Корса" - незаконне збройне формування, на балансі якого перебувала машина БМ-21 "Град". Тобто, це озброєння у них було", - додав представник організації.

За його словами, "документатори Truth Hounds дійшли висновку, що обстріл вівся, фактично, одночасно з напрямку двох населених пунктів двома різними машинами БМ-21 "Град".

Бриних зазначив, що в період обстрілу незаконним збройним формуванням "Корса" командувала Ольга Качура. "За результатами цього дослідження ми можемо стверджувати, що Качура Ольга відповідальна, як командувач цього незаконного збройного формування, за цей обстріл. Навіть якщо припустити, що Ольга не давала команди обстрілювати населений пункт, вона мала, як командувач цього батальйону, знати, що цей обстріл ведеться, і тому вона повністю відповідальна за нього", - пояснив спікер.

Він наголосив, що докази говорять про те, що це була не атака проти Збройних сил України, а цілеспрямований обстріл цивільного населення, відповідно, воєнний злочин або злочин проти людства. За словами представника Truth Hounds, ці дані буде передано офісу міжнародного прокурора Міжнародного кримінального суду, проте МКС навряд чи каратиме бійців батальйону "Корса" або Качуру, оскільки, як він сказав, це "занадто дрібний персонаж для МКС".

"Велика увага покладається в цьому на українське судочинство, українські правоохоронні органи, які мають затримати й судити відповідно до чинного українського законодавства тих людей, котрі підозрюються наразі у скоєнні злочинів проти цивільного населення", - резюмував він.

Бриних повідомив, що внаслідок обстрілу Новолуганського 18 грудня 2017 року пошкоджені 45 житлових будинків, а також садок, школа, церква.

Truth Hounds позиціонують себе як команда фахівців із прав людини, яка документує воєнні злочини та злочини проти людства з 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА