08:55 19.12.2019

Узбекистан став країною року - The Economist

2 хв читати
Узбекистан став країною року - The Economist

Узбекистан став країною року за версією британського журналу The Economist. На думку редакції журналу, в 2019 році стан справ у цій країні став "помітно менше деспотичним". Позитивні зміни почалися ще в 2018 році, коли президент Шавкат Мірзійоєв ініціював реформи, "які прискорилися за останній рік".

"Три роки тому Узбекистан був старомодною пострадянською диктатурою, закритим суспільством з винятковою жорстокістю і некомпетентністю", - йдеться в матеріалі. Автори зазначають, що режим президента Іслама Карімова змушував чоловіків, жінок і дітей працювати на плантаціях, через що країна була наповнена дисидентами, з якими велася активна боротьба.

Після смерті Карімова в 2016 році до влади прийшов Мірзійоєв, однак, як стверджує видання, в Узбекистані спершу мало що змінилося. До активних дій новий президент перейшов у 2018 році. Його уряд  значною мірою припинив примусову працю, дозволив працювати іноземним журналістам, відкрив більше прикордонних переходів, прийняв рішення закрити одну з найсуворіших в'язниць "Жаслик". "Іноземних технократів запрошують допомогти перебудувати державну економіку", - зазначає журнал.

На думку The Economist, Узбекистану ще належить пройти довгий шлях, але в 2019 році "жодна інша країна не просунулася так далеко".

Цього року редакція видання розглядала кілька кандидатів на звання країни року. Крім Узбекистану, до списку потрапила Нова Зеландія, Північна Македонія і Судан.

Нова Зеландія була відзначена журналом за дії її уряду після нападів на мечеті в місті Крайстчерч. Північна Македонія - за поступки Греції і зміну своєї назви, а Судан - за повалення диктатури Омара аль-Башира.

У 2018 році The Economist вибирав між Вірменією, Малайзією і Ефіопією. У підсумку звання країни року отримала Вірменія, яка, на думку журналу, показала, що "має шанси на демократію і оновлення".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА