13:35 19.12.2019

67% жителів Харкова підтримали перейменування проспекту Григоренка в імені маршала Жукова за підсумками громадського обговорення

3 хв читати

Громадське обговорення з питання перейменування проспекту Петра Григоренка у Харкові та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова, організоване міськрадою у формі електронної консультації, завершилося.

Статистика, розміщена на сайті Харківської міськради, свідчить, що пропозиція присвоїти проспекту ім'я Жукова підтримали 67% тих, хто проголосував, проти висловилися 33%.

Крім того, було подано 22 пропозиції, зокрема, повернути проспекту початкову назву - Стадіонний, встановити на проспекті Григоренка пам'ятник Петру Григоренку, обирати назви вулиць, пов'язані не з історичними подіями, а з географічним положенням, тощо. Є також пропозиції нових назв - проспект Перемир'я, проспект Позитиву, проспект Бандери та проспект Кернеса.

Як повідомлялося, в листопаді Харківська міськрада оголосила про проведення у формі електронної консультації громадського обговорення з питання перейменування проспекту, який наразі називається на честь генерал-майора збройних сил СРСР, правозахисника, одного з засновників Української Гельсінської групи Петра Григоренка, та присвоєння йому імені радянського маршала Жукова.

Раніше, у травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменуванні станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронну петицію з вимогою повернути проспекту і станції метро ім'я маршала Жукова.

19 червня Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова. На підтримку такого рішення проголосували 59 депутатів, проти - 13.

Того самого дня за пропозицією віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка Кабінет Міністрів ініціював перевірку законності рішення Харківської міськради.

20 червня поліція почала кримінальне провадження за ч.1 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

5 вересня Харківський окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов, поданий депутатом міськради Ігорем Черняком, депутатом облради Дмитром Булахом, депутатом Верховної Ради VIII скликання Андрієм Білецьким, а також Харківською терорганізацією "Блок Петра Порошенка "Солідарність", Харківською облорганізацією "ВО "Свобода" і політичною партією "Демократична сокира" і скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова.

У мотивувальній частині документа зазначено, що під час ухвалення рішення міськради було порушено процедуру. Зокрема, не було проведено громадське обговорення запропонованого перейменування проспекту. Крім того, міськрада не надала суду доказів того, що проект рішення було оприлюднено не пізніше ніж за 20 днів до проведення сесії, як того вимагає законодавство.

Харківська міськрада подала апеляцію.

8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА