19:20 20.12.2019

В Ізраїлі критикують МКС за розгляд позову про можливі військові злочини ізраїльтян проти палестинців

2 хв читати
В Ізраїлі критикують МКС за розгляд позову про можливі військові злочини ізраїльтян проти палестинців

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в п'ятницю розкритикував рішення Міжнародного кримінального суду про те, що у нього є достатні підстави для проведення розслідування можливих військових злочинів Ізраїлю на палестинських територіях.

"У суду немає юрисдикції для розгляду цієї справи. МКС має юрисдикцію на розгляд запитів, поданих суверенними державами. Але палестинської держави ніколи не існувало", - написав Нетаньягу в Twitter.

Він також заявив, що це рішення прокурора МКС Фату Бенсуди "перетворило МКС на політичний інструмент, щоб оголосити Ізраїль поза законом".

"Прокурор повністю проігнорувала правову аргументацію, яку ми їй представили. Вона повністю ігнорує історію і правду, коли говорить, що сам факт проживання євреїв на історичній батьківщині їхніх предків, на біблійній землі, це військовий злочин", - зазначає прем'єр Ізраїлю.

Генеральний прокурор Ізраїлю Авіхай Мандельбліт, у свою чергу, заявив, що "суд в Гаазі не має повноважень виносити рішення про законність ізраїльських поселень в Іудеї і Самарії". Іудеєю і Самарією в Ізраїлі називають території на Західному березі річки Йордан за їхньою історичною назвою.

Мандельбліт зазначає, що Ізраїль не є учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а Палестина - не держава, тому вирішувати питання в суді вони не можуть. Єдиний, за його словами, спосіб - це переговори.

Раніше Бенсуда заявила, що в МКС "є достатні підстави для проведення розслідування ситуації в Палестині". Вона зазначила, що далі суд уточнить географічне охоплення територій, яких стосуватиметься розслідування можливих "військових злочинів". Йдеться не тільки про Західний берег річки Йордан, а й про східну частину Єрусалиму і сектор Гази.

Палестинці вважають незаконним будівництво Ізраїлем своїх поселень на Західному березі Йордану.

Ізраїль вважає, що території, де він звів поселення, не є окупованими, оскільки вони перейшли під контроль Ізраїлю за підсумками Шестиденної війни 1967 року від Трансйорданії, що змінила потім назву на Йорданію, а не від палестинців. Йорданія не пред'являє претензії на ці території, тому Ізраїль заявляє, що території є спірними і їх статус повинен бути визначений в ході переговорів.

Крім того, Ізраїль заявляє, що поселення можна демонтувати і вивести ізраїльське населення і нагадує ситуацію в секторі Гази, звідки Ізраїль остаточно вийшов в 2005 році.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

24 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА