13:41 21.12.2019

СБУ просить ПриватБанк утриматися від подання позовів до іноземних судів до їх узгодження з нею і з Генпрокуратурою

3 хв читати
СБУ просить ПриватБанк утриматися від подання позовів до іноземних судів до їх узгодження з нею і з Генпрокуратурою

Служба безпеки України (СБУ) просить державний ПриватБанк (Київ) забезпечити попереднє погодження позовів, які банк подає до міжнародних судових інстанцій, з нею і з Генеральною прокуратурою України й утриматися від їх подання до такого узгодження.

Про це йдеться в листі СБУ голові наглядової ради ПриватБанку Шерон Іскі від 17 грудня, який мають журналісти "Радіо Свобода".

"Вважаємо за необхідне забезпечити обов'язкову координацію позовної роботи банківських установ у міжнародних юрисдикціях з СБУ і Генпрокуратурою України та попереднє погодження місць позовів, які подаються до судів за межами території України, з зазначеними органами. Перед таким попереднім узгодженням прошу утриматися від подання нових позовів", - ідеться в листі.

Уточнюється, що СБУ спільно з Генпрокуратурою встановили, що представники ПриватБанку ініціюють позови в іноземних юрисдикціях на міжнародних арбітражах щодо стягнення коштів з колишніх акціонерів банку, зокрема Ігоря Коломойського, та притягнення їх до відповідальності.

На думку СБУ, подання позовів до міжнародних арбітражів може негативно позначитися на здійсненні досудового розслідування в кримінальних провадженнях про вчинення злочинів у банківській сфері.

Прес-служба ПриватБанку відмовилася коментувати цей лист.

Як повідомлялося, ПриватБанк 18 грудня, в третю річницю націоналізації ініціював нове судове провадження в Окружному суді Тель-Авіва в Ізраїлі проти колишніх власників банку та інших відповідачів, сума позову становить 2 млрд шекелів (близько $600 млн).

Банк звинувачує екс-власників фінустанови Коломойського, який має українське та ізраїльське громадянство, і Геннадія Боголюбова в масштабному відмиванні грошей, яке завдало величезних фінансових збитків ПриватБанку, призвело до його краху та подальшої націоналізації, повідомляє calcalist.co.il.

Відповідачем у справі також є один із найбільших банків Ізраїлю Discount Bank, який звинувачують у причетності до відмивання коштів, уточнює видання. Згідно з позовом ізраїльський банк мав установити, що близько $1,2 млрд, направлених на його рахунки з 2007-го по 2011 рік, надійшли з "токсичних фондів".

У позовній заяві зазначено, що ПриватБанк протягом 10 років до націоналізації був заручником ініційованих екс-акціонерами складних схем. Коломойський і Боголюбов також впливали на видачу великої кількості кредитів пов'язаним з ними компаніям.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом екс-власника Ігоря Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку.

Наразі Шостий апеляційний адмінсуд, який 19 грудня 2019 року призупинив розгляд скарги на рішення Окружного адміністративного суду, чекає на рішення Великої палати Верховного суду у справі сім'ї Суркісів, за якою оголошено перерву до 31 січня 2020 року.

Справу за позовом Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій Приватбанку, який розглядається в Господарському суді Києва, буде відновлено після рішення Шостого апеляційного адмінсуду.

За словами експертів, можливе підтвердження Апеляційним адмінсудом рішення про незаконність націоналізації не матиме безпосереднього впливу на роботу банку, крім реакції на нього вкладників та інших клієнтів, проте стане істотним аргументом для Госпсуду. У свою чергу рішення Госпсуду на користь екс-власників, підтверджене потім в апеляції, стане основою для реституції: повернення банку акціонерам і повернення державі 155 млрд грн, внесених у вигляді держоблігацій. Це, за словами першого заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової, призведе до чергового визнання ПриватБанку неплатоспроможним через відсутність капіталу і знову порушить питання про його націоналізацію.

Як повідомлялося, ПриватБанк за підсумками дев'яти місяців 2019 року є найприбутковішим українським банком із показником 27,43 млрд грн. Він також лідирує за розміром загальних активів - 525,74 млрд грн. За ним ідуть іще два держбанки: Ощадбанк - 274,61 млрд грн, Укрексімбанк - 205,44 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА