15:14 21.12.2019

У Берліні санкції США проти європейських підрядників "Північного потоку 2" назвали втручанням у внутрішні справи

3 хв читати
У Берліні санкції США проти європейських підрядників "Північного потоку 2" назвали втручанням у внутрішні справи

Втручанням у внутрішні справи назвали в суботу в Берліні рішення Вашингтона ввести санкції щодо європейських компаній, зайнятих на спорудженні газопроводу "Північний потік 2".

Берлін відкидає "екстериторіальні санкції такого роду".

"Вони зачеплять німецькі та європейські компанії і є втручанням у наші внутрішні справи", - прокоментувала ситуацію прес-секретар канцлера ФРН Ульріке Деммер.

За словами Деммер, з урахуванням переговорів про газовий транзит через Україну заходи США такого роду, які обґрунтовані "захистом України, особливо незрозумілі".

"Між Україною і Росією за підтримки Європейської Комісії та уряду ФРН було досягнуто принципової угоди про новий газовий транзитний договір через Україну з 2020 року. Ми вітаємо той факт, що в п'ятницю було укладено конкретну угоду", - зазначила вона.

Раніше в суботу Євросоюз висловив незгоду з Вашингтоном, який оголосив про введення санкцій щодо компаній, які беруть участь у реалізації будівництва газопроводу "Північний потік 2".

"ЄС принципово заперечує введення санкцій проти європейських компаній, що ведуть законний бізнес", - прокоментував ситуацію представник ЄС.

Президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет країни (NDAA) на 2020 рік, в якому прописано санкції щодо "Північного потоку 2" і "Турецького потоку".

Заборона на будівництво "Північного потоку 2", прописана в новому військовому бюджеті США, набуває чинності негайно, йдеться в опублікованому в ніч на суботу спеціальному роз'ясненні підрозділу Мінфіну США (OFAC), що відповідає за правозастосування у сфері санкцій.

"З моменту підписання президентом 20 грудня 2019 року положення статті 7503 NDAA негайно почали діяти. Залучені сторони, які свідомо продали, орендували або надали судна, що займаються прокладанням труб на глибині 100 футів або більше нижче рівня моря для будівництва "Північного потоку 2" або "Турецького потоку" мають забезпечити негайне припинення такими суднами діяльності, пов'язаної з будівництвом", - йдеться у спеціальному коментарі OFAC, який було опубліковано через кілька хвилин після підписання військового бюджету.

"Незважаючи на вищезазначене, може бути зроблено винятки з вимоги припинення діяльності для безпеки трубопроводу або команди на борту судна, захисту людських життів або технічного обслуговування, щоб уникнути екологічної або іншої шкоди", - зазначили в OFAC.

Газопровід "Північний потік 2" наразі побудовано приблизно на 92%. Затримка сталася через владу Данії, яка цієї осені після двох з половиною років затримок дозволила будувати газопровід у своїй винятковій економічній зоні (на той час газопровід вже був побудований у двонитковому обчисленні на 2100 км, а загальна траса магістралі - 2460 км).

Будівництво відновилося наприкінці листопада. За підрахунками "Інтерфаксу" на основі даних системи глобального позиціонування морських суден, за цей час трубоукладачі Allseas пройшли ще близько 170 км - приблизно 100 км на одній і 70 км на другій нитці. Протяжність данської ділянки - 147 км.

Раніше повідомлялося, що обидві палати Конгресу США схвалили законопроект про оборонний бюджет на наступний фінансовий рік. Американські законодавці внесли в нього положення про санкції щодо компаній, які беруть участь у проекті "Північний потік 2". Санкції стосуватимуться компаній, що беруть участь у спорудженні газопроводу, а також топ-менеджерів цих компаній, які можуть втратити можливість отримати американську візу і наразитися на блокування транзакцій, пов'язаних з їхньою нерухомістю або активами у США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА