15:46 22.12.2019

Американський корабель Starliner здійснив успішну посадку

2 хв читати
Американський корабель Starliner здійснив успішну посадку

Новітній американський космічний корабель Starliner компанії Boeing, якому під час тестового польоту не вдалося зістикуватися з Міжнародною космічною станцією (МКС), у неділю о 14:57 за Києвом (UTC+2) здійснив успішну м'яку посадку на полігоні Вайт-Сендс у штаті Нью-Мексико, повідомило NASA.

Перед посадкою на спусковій капсулі корабля успішно розкрилися парашути. Американська капсула, що спускається вперше, зробила м'яку наземну посадку. Всі попередні американські апарати здійснювали посадку на воду.

Як повідомлялося, корабель Starliner, створений для майбутніх польотів американських астронавтів на орбіту, був запущений 20 грудня до МКС ракетою-носієм Atlas V, що стартувала з космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида. Ракета успішно вивела тестовий непілотований корабель на суборбітальну траєкторію. Однак після цього на кораблі виникла проблема, пов'язана зі збоєм системи розрахунку часу роботи двигунів, в результаті якої він вийшов на нештатну, нижчу орбіту для зближення з МКС. Через це корабель перевитратив паливо, і стикування з МКС стало неможливим.

У неділю корабель почав сходження з орбіти з висоти 250 км, увімкнувши двигуни на гальмування за 30 хвилин до посадки. Наразі МКС перебуває на орбіті понад 400 км.

У рамках контракту з NASA корпорація Boeing отримала понад $5 млрд на розробку, створення і здійснення місій корабля Starliner із доставки астронавтів на МКС і повернення їх на Землю. Він призначений для екіпажу у складі семи осіб.

Під час випробувального польоту корабель Starliner мав 21 грудня в автоматичному режимі зістикуватися з МКС, доставивши на її борт близько 270 кг вантажу, зокрема продукти харчування, одяг та подарунки до Різдва для екіпажу.

Як повідомлялося, інша американська компанія SpaceX за схожим контрактом з NASA отримала $3,1 млрд для розробки свого космічного корабля Crew Dragon, який в березні вже виконав перший безпілотний випробувальний політ на станцію в автоматичному режимі.

Обидві компанії планують у першій половині 2020 року здійснити на своїх кораблях перші пілотовані польоти американських астронавтів на низьку навколоземну орбіту. Це дасть змогу NASA, як вважають американські експерти, зокрема, відмовитися від залежності у використанні російських пілотованих кораблів "Союз", яка тривала упродовж дев’яти років після припинення польотів американських Шатлів" до МКС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА