13:09 23.12.2019

Для демонтажу зображень Леніна і Сталіна з водонапірної вежі в Новгороді-Сіверському потрібна участь місцевої громадськості - директора УІНП

3 хв читати

Директор Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович вважає, що для вирішення питання демонтажу мозаїчних зображень Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розміщених на водонапірній вежі в центрі міста Новгорода-Сіверського Чернігівської області, потрібна активніша участь місцевої громадськості.

"Ми плануємо діяти у передбачений законодавством спосіб, це нормальна практика для правової держави", - сказав Дробович на прес-конференції в Києві в понеділок, відповідаючи на запитання кореспондента "Інтерфакс-Україна" про подальші дії УІНП з питання демонтажу цих зображень.

"Інститут національної пам'яті, на жаль, не має інструментів для прямого фізичного втручання та впливу на об'єкти комуністичної спадщини. Ми звертаємося до поліції, до органів місцевої влади. Якщо вони не реагують, відповідно, порушується закон і триває розслідування поліції, то ми щодо цього зробимо запит", - додав він.

Крім того, Дробович зазначив, що з цього питання інститут готовий ініціювати публічну дискусію, щоб спонукати громадськість впливати на місцеву владу.

Пізніше в коментарі агентству голова УІНП додав, що важливо, щоб активна громадськість міста включалася у вирішення цього питання.

"Ми можемо багато разів звертатися, але не можна декомунізацію проводити з Києва. Критична маса Новгорода-Сіверського, ті, хто проти (портретів Сталіна і Леніна - ІФ), має дотиснути у передбачений законом спосіб: через громадський тиск на поліцію, через звернення до суду. Лише ця активність вирішить це питання", - сказав він.

Дробович зазначив, що Інститут нацпам’яті може стати каталізатором через проведення обговорення, щоб роз'яснити громадськості механізми, через які можна діяти. "В іншому разі буде біда, знову буде "совок". ЦК КПРС вирішує, хто ваші герої, що вам слухати і дивитися", - провів він аналогію.

На запитання про можливу "стихійну декомунізацію", якщо влада міста не демонтує ці портрети, Дробович зазначив, що історія показує, "що якщо хтось не виконує закону, то народ виконує його сам", і влада міста це має розуміти.

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна та Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі м. Новгорода-Сіверського на водонапірній вежі 1901 року спорудження поряд із базарною площею. УІНП констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомлено ще в 2017 році. Інститут також звернувся до Генпрокуратури і Нацполіції з проханням розслідувати наявність портретів у місті.

Пізніше у вересні 2018 року прокуратура Чернігівської області відкрила справу за фактом пропаганди символіки тоталітарного режиму в Новгороді-Сіверському. Прокуратура також надіслала листа до міськради з пропозицією демонтувати ці портрети.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна та Сталіна не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ані пам'ятниками, ані пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений жодним нормативно-правовим актом. Пізніше Новгород-Сіверська міськрада своїм рішенням відмовилася демонтувати зображення.

У прокуратурі області зазначили, що нині під час розслідування кримінального провадження вирішується питання щодо призначення мистецтвознавчої експертизи з метою встановлення, чи є зазначені мозаїчні зображення пам'ятниками або пам'ятними знаками, які підлягають демонтажу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

По всій Україні - повітряна тривога через загрозу ракетних ударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА