13:25 23.12.2019

Понад 80% опитаних правоохоронців України вважають комерційний секс злочином, а секс-працівниць жертвами - дослідження

2 хв читати

Понад 80% опитаних українських правоохоронців вважають комерційний секс злочином, а секс-працівниць - жертвами, свідчать дані дослідження "Ставлення працівників правоохоронних органів до секс-працівниць та комерційного сексу".

"Понад 80% правоохоронців вважають комерційний секс злочином, а секс-працівниць – жертвами... 80% правоохоронців розрізняють жіночий комерційний секс і дитячу сексуальну експлуатацію. Дуже часто можемо побачити в ЗМІ, у виступах певних активістів, що ці дві речі намагаються поєднати", - сказала фахівець з наукових досліджень Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України Оксана Ковтун на презентації в Києві в понеділок.

За її словами, респонденти здебільшого уникали відповіді на запитання про поширення неправомірних дій стосовно секс-працівниць, і 2,9% сказали, що чули або ставали свідками певних неправомірних дій стосовно секс-працівниць.

"Ті представники правоохоронних органів, які зазначили, що чули про незаконне затримання секс-працівниць, майже всі сказали також про те, що поліція у цей момент складала протокол про адміністративне правопорушення і відбирала гроші та майно секс-працівниць", - зазначила Ковтун, додавши, що ці дані дають підстави для подальшого моніторингу ситуації, а також інформування поліцейських про чітке розмежування між складанням адмінпротоколу та відбиранням майна секс-працівниць.

Крім того, під час дослідження з'ясувалося, що менше ніж третина опитаних поліцейських обізнана про те, що таке ВІЛ, який існує зв'язок між комерційним сексом та ВІЛ-інфекцією, і ще менше знають про те, яким чином вони можуть бути залучені до профілактики ВІЛ-захворювань. Проте, за словами Ковтун, приблизно половина респондентів сказали, що готові вчитися, і наголосили на важливості проведення навчання серед поліції щодо профілактики ВІЛ/СНІД та коректної взаємодії із секс-працівницями в межах своїх функціональних обов'язків. Крім того, більшість опитаних виступила на підтримку моделі легалізації та декриміналізації секс-послуг.

Дослідження проводили серед 2070 правоохоронців - від дільничних до керівників з червня до грудня 2019 року серед учасників тренінгу "Зниження рівня стигми та дискримінації серед поліцейських стосовно секс-працівників".

На думку Ковтун, дослідження - дуже показове, проте не є репрезентативним, оскільки в ньому не вдалося охопити правоохоронців з усіх регіонів України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА