11:29 24.12.2019

Християни багатьох країн готуються відсвяткувати Різдво

2 хв читати
Християни багатьох країн готуються відсвяткувати Різдво

Жителі багатьох країн світу - католики, протестанти і послідовники більшої частини православних церков - у вівторок готуються до Різдва, яке більшість християн святкують у ніч на 25 грудня.

Традиційно в соборі Святого Петра у Ватикані відбудеться урочисте богослужіння, яке розпочнеться о 21:30 за місцевим часом.

Християнські паломники також прямують до Вифлеєма, де, як прийнято вважати, народився Ісус Христос. Опівночі в базиліці Різдва Христового відбудеться святкова служба.

На міських площах у великих містах і невеликих населених пунктах різних країн світу встановлені святково прикрашені ялинки, працюють різдвяні ярмарки, на яких можна купити смаколики, предмети декору і подарунки, зроблені часто своїми руками. Одні з найбільших ярмарків працюють у Зальцбурзі, Страсбурзі, Берліні та Гетеборзі.

Королівські родини у багатьох країнах відзначають Різдво відповідно до усталених традицій. Наприклад, британське королівське сімейство проводить період різдвяних свят у Сандрингемському палаці в Норфолку. Королева Єлизавета II та члени її родини у Святвечір влаштовують обід при свічках, а вже на Різдво вирушають на урочисте богослужіння. Британці в середу також зможуть подивитися святкове відеозвернення королеви.

У шведській королівській родині прийнято збиратися разом у палаці Дроттнінггольм на різдвяний обід. Щороку члени сім'ї короля Карла XVI Густава записують відеоролики, на яких вони займаються різними різдвяними справами, наприклад готують печиво, катаються на санчатах або роблять святкові прикраси своїми руками.

У Монако князь Альбер II разом зі своєю родиною щороку влаштовує прийом, на який запрошують понад 600 дітей. Їм дарують подарунки, показують спектакль, а також до них приходить Санта Клаус.

У США розпочали підготовку до Різдва ще кілька тижнів тому. Прикрашені вітрини магазинів, вулиці, урядові та державні будівлі. Зокрема, раніше в грудні перша леді США продемонструвала різдвяний декор у Білому домі. Проте американське президентське подружжя на свята поїхало з Вашингтона до Мар-о-Лаго у Флориді, де планує провести свята. Згідно з опитуванням Gallup, практично всі американці (93%) заявили, що відзначатимуть Різдво. Проте лише 35% із них вважають це свято "виключно релігійним".

Послідовники православних церков в Україні, Білорусі, Росії, Грузії, Сербії, Північній Македонії, а також українські греко-католики та Коптська православна церква в Єгипті відзначають Різдво за юліанським календарем - у ніч на 7 січня. Невід'ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

Кличко: Проїзд новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської в Києві відкриють у травні, рух Подільсько-Воскресенським мостом - у вересні

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

Завершено евакуацію сімей із дітьми з Липецької громади - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА