17:40 26.12.2019

КС визнав неконституційним законопроект Зеленського про дострокове позбавлення мандата за прогули та "кнопкодавство"

2 хв читати
КС визнав неконституційним законопроект Зеленського про дострокове позбавлення мандата за прогули та "кнопкодавство"

Конституційний Суд (КС) визнав неконституційним запропонований президентом України Володимиром Зеленським законопроект №1027, який встановлює додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата.

"Так. Є висновок Конституційного Суду, що законопроект не відповідає вимогам ст. 157 (Конституції України - ІФ)", - повідомив представник президента в КСУ Федір Веніславський агентству "Інтерфакс-Україна".

У свою чергу джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в суді уточнило, що йдеться про п. 1 ст. 157 Конституції, згідно з яким Основний закон не може бути змінений, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. "Законопроект не відповідає ч. 1 ст. 157", - сказав співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, президентський законопроект №1027 було зареєстровано у Верховній Раді 29 серпня. Він передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів. Зокрема, згідно з документом повноваження народних депутатів припинятимуться в разі встановлення судом фактів неперсонального голосування, а також за прогул третини пленарних засідань або засідань комітету за одну чергову сесію.

4 вересня ВР проголосувала за направлення законопроекту на розгляд до КС.

Голова КС звернувся до Венеціанської комісії з проханням відповісти на шість запитань, що стосуються майбутніх змін до Конституції. Венеціанська комісія, у свою чергу, заявила, що поправки до статті 81 Конституції України, передбачені законопроектом №1027 про розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів, впливають на демократичний характер Української держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА