19:06 26.12.2019

РФ "принципово заявила" про включення до списку на обмін обвинувачених у теракті біля Палацу спорту в Харкові - прокурор

3 хв читати

 Під час переговорів про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" російська сторона наполягала на включенні до списків Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова, обвинувачуваних у теракті, який стався біля Палацу спорту в Харкові в лютому 2015 року, заявив прокурор Володимир Лимар.

"У рамках нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі між Україною та РФ досягнуто домовленості про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня цього року. З цією метою сторони домовилися про взаємне звільнення до кінця цього року осіб, підозрюваних, обвинувачуваних у вчиненні злочинів або засуджених і кримінальні провадження стосовно яких перебувають у провадженні органів попереднього розслідування та суду. На жаль, я маю констатувати, що російська сторона серед інших до списку обмінюваних осіб принципово заявила Башликова, Дворнікова і Тетюцького... що ще раз підтверджує факт дій обвинувачених, спрямованих на розхитування ситуації в Україні", - сказав Лимар під час дебатів у Фрунзенському райсуді Харкова в четвер.

Він наголосив, що вважає провину Дворнікова, Тетюцького і Башликова доведеною, та звернувся до суду з проханням визнати їх винними в інкримінованих злочинах та призначити усім трьом покарання у вигляді довічного ув'язнення з конфіскацією майна. Водночас він попросив суд до набуття вироком чинності змінити обвинуваченим запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов'язання.

"Я звертаюся до всіх із проханням зрозуміти принциповість і важливість вирішення цього питання, необхідність вирішення цього питання. І прошу суд запобіжний захід стосовно Дворнікова... Тетюцького... Башликова до набуття вироком законної чинності змінити з тримання під вартою на особисте зобов'язання", - сказав Лимар.

Він також звернувся до родичів загиблих у теракті.

"Шановні, я був із вами увесь цей час. Майже п’ять років. Я розумію, ваш біль за втраченими синами і рідними, але наш обов'язок - зберегти світлу пам'ять героїв. Розумію ваше бажання отримати справедливий вирок суду та адекватне покарання обвинуваченим. Ваші діти, ваші рідні виконають ще один героїчний вчинок - повернуть із полону живих патріотів, які продовжують захищати Україну... Суспільство чітко розуміє, що перед нами стоїть нелегкий вибір: звільнити терористів, убивць наших героїв-патріотів, прізвищами яких пишається держава, в обмін на повернення живих героїв-українців. Але ми маємо розуміти, що зрив "нормандських домовленостей" щодо обміну призведе до подальшого незаконного тримання державою-агресором полонених українських військовослужбовців і заручників", - сказав Лимар.

Родичі загиблих, що були в залі суду, підтримали прокурора в частині визнання обвинувачених винними і призначення їм покарання у вигляді довічного ув'язнення. Проте вони категорично виступили проти обміну.

"Вони всі мають понести покарання на території України", - заявила Марина Толмачова, чоловік якої Ігор Толмачов загинув унаслідок теракту.

Проти обміну обвинувачених також категорично виступив представник постраждалих Олег Головков. "Їх обмін - злочин стосовно моїх довірителів. Обвинувачені - не члени збройних формувань, не комбатанти, не провадили дій у зоні збройного конфлікту... Ті, хто погодили їх включення до списку, допустили прецедент, коли РФ може вписувати (до списків на обмін - ІФ) наркобаронів, ґвалтівників і корупціонерів, якщо на те буде воля керівництва РФ", - сказав він.

Нині свою позицію в дебатах висловлюють обвинувачені. Раніше в четвер під час надання свідчень вони всі відмовилися визнати свою провину.

Як повідомлялося, 22 лютого 2015 року біля Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. Унаслідок теракту загинули двоє людей (зокрема один із координаторів місцевого Євромайдану Ігор Толмачов), були поранені 11 осіб. Згодом ще двоє померли в лікарні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА